Téma:fájós láb
Készítette:Don
Dátum:2010.01.26, Kedd 14:16
Címszó:Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz:



Na jó, Te is! :-)
Még annyi kieg. hogy a fehérjéknek semmi közük a húgysavhoz (urát), melynek anyagcsere-zavara a köszvényt okozza. A fehérjék széndioxidra, vízre égnek el, és a nitrogéntartalmuk pedig urea (nem pedig urát) formájában a vizelettel távozik. (Aztán ammóniaként felszabadul, mey mindenki számára ismerős, aki már járt nyilvános WC-ben)
A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS v. DNA, RNA) lebontási származéka. A húsokban (izomszövet) sok a sejtmag, igy sok az örökítő anyag is bennük (DNS/DNA), vmint komoly fehérjeszintézis is folyik, mely RNS-t igényel. Emiatt a sok húst fogyasztók hajlmaosak a köszvényre, de, aki a fehérjét tejtermékből v. tojásból viszi be, annak soha nem lesz köszvénye.
Donát
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.