Rendszertani besorolás


Család
Alcsalád
Nemzetség
PAPAGÁJFÉLÉK
Bagolypapagájfélék
PSITTACIDAE
Strigopinae
PSITTACIDAE
Show details for A(z) alcsalád alá sorolt rendszertani egységekA(z) alcsalád alá sorolt rendszertani egységek
Hide details for A(z) alcsalád alá sorolt rendszertani egységekA(z) alcsalád alá sorolt rendszertani egységek

Alcsalád/nemzetségAlcsalád/nemzetség (latin)FajokAlfajok
BagolypapagájokStrigops10(a besorolásokat mindig úgy értelmezzük, hogy azok a madarak (AVES) osztályán belül a papagájok (PSITTACIFORMES) rendjéhez tartoznak)
Lengyel Tibor: Madárbarát lexikonja szerint:
bagolypapagájok (Strigops /régen: Psittrichas/ — Eulenpapagei — Kakapo): 58—63 cm nagyságú, különös papagájok nemzetsége, önálló alcsaládban (Strigopinae) egyetlen fajjal, és csupán —j-Zéland déli részén való elõfordulással.
A földi papagáj legközelebbi rokona. A testalakulása és az arci fekvésû szemei — melyeket fátyolszerû, merev tollak kereteznek — a bagolyra emlékeztetnek, s bár nem nagyon hasonlít a rendszertani rokonságra, a papagájokra, azért nem sok köze van a baglyokhoz.
A nemzetség névadó faja, a bagolypapagáj tipikus éjszakai madár, jól fejlett csõrrel. A földön található bogyókkal, gyümölcsökkel, mohával, gyökerekkel táplálkozik, s a keresgélés közben fellelt apróbb állatokat sem veti meg.
Élõhelyén nem ritkaság a hó, s különös látvány lehet, amikor alkonyatkor elhagyják a nappali búvóhelyként szolgáló gyökereket és nekiindulnak a maguk taposta ösvényeken a "legelõk" felé. Merthogy csaknem röpképtelenek, legfeljebb ejtõernyõzni és rövid távon, lefelé siklani tudnak.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2005.08.16 14:29
Vissza a főlapra
websas.hu