Rendszertani besorolás


Család
Alcsalád
Nemzetség
PAPAGÁJFÉLÉK
Bagolypapagájfélék
Bagolypapagájok
PSITTACIDAE
Strigopinae
Strigops
PSITTACIDAE
....Strigopinae
Show details for A nemzetségből a Parrotland-en található ismertetőkA nemzetségből a Parrotland-en található ismertetők
Hide details for A nemzetségből a Parrotland-en található ismertetőkA nemzetségből a Parrotland-en található ismertetők

No documents found


Fajok száma: 1
Alfajok száma:0(a besorolásokat mindig úgy értelmezzük, hogy azok a madarak (AVES) osztályán belül a papagájok (PSITTACIFORMES) rendjéhez tartoznak)
Lengyel Tibor: Madárbarát lexikonja szerint:
bagolypapagájok (Strigops /régen: Psittrichas/ — Eulenpapagei — Kakapo): 58—63 cm nagyságú, különös papagájok nemzetsége, önálló alcsaládban (Strigopinae) egyetlen fajjal, és csupán —j-Zéland déli részén való elõfordulással.
A földi papagáj legközelebbi rokona. A testalakulása és az arci fekvésû szemei — melyeket fátyolszerû, merev tollak kereteznek — a bagolyra emlékeztetnek, s bár nem nagyon hasonlít a rendszertani rokonságra, a papagájokra, azért nem sok köze van a baglyokhoz.
A nemzetség névadó faja, a bagolypapagáj tipikus éjszakai madár, jól fejlett csõrrel. A földön található bogyókkal, gyümölcsökkel, mohával, gyökerekkel táplálkozik, s a keresgélés közben fellelt apróbb állatokat sem veti meg.
Élõhelyén nem ritkaság a hó, s különös látvány lehet, amikor alkonyatkor elhagyják a nappali búvóhelyként szolgáló gyökereket és nekiindulnak a maguk taposta ösvényeken a "legelõk" felé. Merthogy csaknem röpképtelenek, legfeljebb ejtõernyõzni és rövid távon, lefelé siklani tudnak.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2005.08.16 14:29
Vissza a főlapra
websas.hu