CITES - amit a Washingtoni Egyezményről tudni kell


A papagájok ismertetésénél sok helyen teszek említést a faj CITES (ejtsd: szájtisz) besorolásáról. Ez a vadállatok megóvására hozott ún. Washingtoni Egyezmény (Convention on International Trade is Endangered Species of wild fauna and flora), mely a veszélyeztetett vadon élő állatok és növények kereskedelmét hivatott szabályozni. Ezt az egyezményt a IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Rescuors) hozta létre. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, a volt szocialista országok közül elsőként. Az egyezmény létrehozásának oka a vadállatokkal folytatott mértéktelen kereskedelem volt. Három besorolása van:
I. függelék: A vadon született állatokkal, illetve növényekkel, ezekből való preparátumokkal, készítményekkel való kereskedelem teljes tiltása, csak a fogságban született egyedeket (legalább 2. generációs) lehet kereskedelmi forgalomba hozni
II. függelék: A vadon született állatokkal, illetve növényekkel korlátozott mértékben lehet kereskedni, melyhez engedély szükséges.
III. függelék: Ebben a besorolásban csupán egyetlen papagájfaj maradt (mármint a papagájok közül), a kis sándorpapagáj (Psittacula krameri). Az ezen besorolásba eső fajokkal a kereskedelem csak néhány országban van szabályozva.

Nem tartozik egyetlen függelékbe sem a hullámos papagáj, rózsásfejű törpepapagáj és a nimfapapagáj.

A fenti kivételektől eltekintve minden egyéb papagájfaj beletartozik valamelyik CITES függelékbe.

Arról, hogy egy papagájfajnál a CITES eltekint-e a megfelelő igazolás, engedély, tenyésztői bizonylat meglététől, valamint hogy egy papagájfaj tenyésztéséhez, importálásához, stb. milyen engedélyekre van szükség az alábbi címen érdeklődhetünk:
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Nemzetközi Természetvédelmi Egyezmények Osztálya
1121 Budapest, Költő u. 21.
Telefon: (1) 395-6857
Fax: (1) 275-4505
E-mail:
cites@mail.kvvm.hu

hasznos dokumentumok:
Az egyezménnyel kapcsolatos további információk a következő helyeken lelhetők fel: Megjegyzés: A CITES-ről szóló anyagok a ParrotLand-en a fenti források felhasználásával készültek el. Köszönjük az oldalak üzemeltetőinek, hogy engedélyezték az anyagok továbbközlését!

(forrás: Loro Parque Fundacion)
2005.10.14 15:19
Vissza a főlapra
websas.hu