Arakakadu

Teljes oldal frame nélkül


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots), (Klaus-Peter Wolf)
Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Fekete- v. pálmakakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Probosciger)


Egyéb magyar nevek: pálmakakadu fekete kakadu

Angol neve: Palm Cockatoo

Latin neve: Probosciger aterrimus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Palmkakadu, Arakakadu

Származási hely: Új Guinea, Aru-szigetek, Ausztrália (Cap York félsziget)

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 60 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó valamivel kisebb méretű, feje, csőre kisebb.

Fészkeltetés: Erős fészekdoboz, vagy nagy faüreg, melynek mérete 130 cm magas, 60 cm átmérővel, 25 cm-es röpnyílással. A madár ezt az üreget szereti telehordani vékony faágakkal melyekből 20 - 40 cm magas emelvényt épít, ezért ezt fészkeléskor biztosítsuk számára. A tojó egyedül költ, viszont kikelés után a hím eteti a fiókát. Fogságban gyakran rossz szülők lesznek, ezért sokszor a fiókát kézzel kell felnevelni.
1968-ban egy 30 éves párt sikerült költésre bírni az USA-ban. Hatalmas volierben született az eredmény: 6,1x3x2,4 m.
Az odú 38x38 cm2 alapterületű és 1,5 m magas volt.
A kicsik valószínűleg a 35. napon keltek.
Kirepülésre nem került sor, mert a szülők a kicsiket, 100 napos korukban, kidobták a fészekből.


Tojások száma: 1

Kotlási idő: 28 - 35 nap

Kirepülési idő: 95 - 110 nap, de kirepülés után a szülõk még hetekig etetik a fiókát.

Etetés: Viszonylag nehéz etetni, eleinte sok diót, mogyorót kell neki adni, késõbb az V. etetési séma szerint etessünk, kiegészítve lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Mivel ez a madár CITES I. besorolású, ezért elvileg csak madárparkokban, vagy állatkertekben található. Elhelyezése eléggé helyigényes, legalább 8 x 3 x 2 m-es, erõs voliert kell biztosítanunk számukra, védőházikóval ellátva. A madár számára minimum 10°C hõmérsékletet biztosítani kell. A madár számára alvóhelyet is biztosítani kell, ez egy doboz, melynek méretei 60 x 60 x 130 cm, vagy egy régi boroshordó. Viszonylag nagy hangú madár.

Egyéb tudnivalók: Ezek a madarak a trópusi esőerdő-övezetben élnek. (Fogságban tartásukkor ezért javasolt a rendszeres fürdési lehetőség biztosítása). Magányosan párban, vagy egészen kis kolóniákban fordulnak elő. Repülni csak egészen kis távokat szeret, ilyenkor repülés közben a csőrét a begyéhez tartja. Aluszékony madár, gyakran csak jóval a napkelte után ébred fel. Általában a fák koronájának legmagasabb pontján szeret tartózkodni. A faj különlegesnek tekinthető, mivel jelenlegi tudásunk alapján az egyetlen madárfaj, mely hangkeltéshez szerszámot használ. Az arakakaduk a territóriumukat kiáltozás mellett dobolással is jelzik. Dobnak általában egy odvas fát, vagy faágat használnak, dobverőnek pedig egy ágdarabot. A dobverőt a madár készíti el, tehát nem csak szerszámhasználó, hanem szerszámkészítő madárról van szó. A faj a törzsváltozaton kívül még két alfajjal rendelkezik. Ezek a Probosciger aterrimus goliath, melynek termete nagyobb (70 cm), alapszíne sötétebb, valamint a Probosciger aterrimus stenolophus melynek a bóbitája hangsúlyozottabb és keskenyebb tollakból áll.

Tekintve, hogy a fekete kakadu rendkívül ritka madár, ezen túl táplálékspecialista, nem gondolhatunk a díszmadárként való tartására. Díszről egyébként is nehéz volna beszélni, mert őszintén szólva, bár a maga nemében szép, díszesnek nevezni enyhén szólva túlzás.
Ennek ellenére főként az USA-ban nagy keletje van. A státuszszimbólumok megszállottjai a feketepiacon közel 100 ezer dollárt fizettek az 1990-es évek elején egy-egy párért.


Alfajok:
A faj a törzsváltozaton kívül még két alfajjal rendelkezik:

Probosciger aterrimus goliath, melynek termete nagyobb (70 cm), alapszíne sötétebb,
Probosciger aterrimus stenolophus, melynek a bóbitája hangsúlyozottabb és keskenyebb tollakból áll.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.06.02 19:38
Vissza a főlapra
websas.hu