Rózsáshasú papagáj

Teljes oldal frame nélkül


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Fűpapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Neophema)


Egyéb magyar nevek: Bourk papagáj

Angol neve: Bourke`s Parrot

Latin neve: Neophema bourkii
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Bourkesittich

Származási hely: Dél- és Közép-Ausztrália

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 19 cm

Testsúly: 40 - 50g

Ivarérettség: 1,5 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A tojó homloka fehér, begyén a szegélyek keskenyebbek, alsó szárnyfelületén fehér vonal van. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, a hasuk fakóbb, a hím fiókákon a fehér szalag kevésbé észlelhetõ, vagy hiányzik. Az elsõ teljes vedlés 4-5 hónapos korban várható.

Fészkeltetés: 18 x 18 x 25, vagy 15 x 15 x 30 cm-es faodú, 5 cm-es röpnyílással. párokban vagy csoportos röpdékben is lehet költetni. Akár háromszor is költhet egy évben. Lengyel Tibor szerint dajkamadárnak is lehet használni.

Tojások száma: 4 - 6

Kotlási idő: 19 nap

Kirepülési idő: 4 hét. A szülõk a kirepülést követõen egy ideig még etetik a fiókákat.

Etetés: Az ajánlott keverék számukra: 50% köles, 25% fénymag, 15% zab és 10% napraforgómag. Ezen felül zöldségek, gyümölcsök, lágyeleség.

Tartás, elhelyezés: A minimális kalit méret számára:75 x 40 x 50 cm, illetve volier, melynek javasolt mérete: 1 x 3 x 2 m, de ebben akár több párt is elhelyezhetünk. Állítólag csak volierben érzi jól magát, szerintem megfelelõ gondoskodással, napi kieresztéssel kalitkás elhelyezése is szóba jöhet. Röpdés elhelyezése viszonylag egyszerû, mivel nem agresszív madár, más fajokkal jól tartható együtt. Fagymentes helyen kiteleltethetõ. Mozgékony madár, könnyen szelídül, nem rágcsál, ezért nagy röpdékbe növényzetet is telepíthetünk, a hideggel és az idõjárás viszontagságaival szemben ellenálló. Mivel hangja kellemes, ezért ideális szobatárs lehet. Szeret a talajon mászkálni, ezért a tisztaságra fokozottabban kell ügyelni.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a száraz, füves-bokros puszták lakója. Általában párokban kisebb - 10-30 fõs - csoportokban, illetve a költési idõszakon kívül egészen nagy (100-200 fõs) csapatokban látható. Táplálékát a földön keresi. Többnyire reggel és este aktív, a perzselõ hõség elõl elbújik. Költési idõszaka általában augusztus és december közé szokott esni, ekkor fészkét faüregekben 1-3 m magasban rakja.
Tartását a KTM 4/1990 rendeletének megfelelõen nem kell bejelenteni



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu


A faj tenyésztői:
Faragó Illés
Káni György

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2009.03.10: Kiss Renáta - Lili és Vince (Bourk papagáj) [67 kb]
2008.05.16: Hajni - Ricsi (Nimfa papagáj) [8 kb]