Téma:Segítsetek,meghalt az arám
Készítette:Tatai Sándor (WebMaster)
Dátum:2002.09.09, Hétfő 8:47
Címszó:Válasz: Segítsetek,meghalt az arámKedves Hajni,

ki volt a tenyésztő? A hepatitis nem alakulhat ki 8 nap alatt, de szerintem a többi betegség sem. Ha nem hajlandó elismerni, avagy visszafizetni az állat árát, akkor megfenyegetheted feljelentéssel egészen nyugodtan a KTm ökológiai osztályán, illetve az APEH-nél, hiszen godnolom nem kaptál számlát. Van-e a madárnak CITES engedélye? Ha nincs, akkor az egész tenyészetét lefolglahatják. Én szeretném tudni a nevét, de szerintem mások is, hogy tudni lehessen, hogy hova nem szabad menni vásárolni.

TS

Sziasztok Kedves Érdeklődők!

Kb:3 hete vettem egy állítólag nagy ara tenyésztőtől egy Kék-sárga Arát,aki akkor kb 10 hetes lehetett.Férjemmel aki állatorvos már több bébi papagájt és kakadut neveltünk fel 1-2 hetes koruktól.Ezek az állatok egy IGAZI TEnyésztőtől Gálos Pista-bától származnak,aki egy korrekt és nagy tapasztalattal bíró madarász.Visszatérne az én kis Ananász nevü arámra már elhozatala napján időnként furcsa hangot adva nehezen vette a levegőt és mintha a hideg rázná borzondott.Felhívtuk a Tenyésztő Urat,aki ezekre a kérdésekle:"nem tudom,mi lehet az oka..."mondattal válaszolt.8 nap elteltével Ananász meghalt,akit azóta is siratok.Nagyon a szivemhez nőtt a kis madaram és persze
az ára sem volt kis összeg.A tetemet az Országos Állategészségügyi Intézet Kórbonctani
osztályára vittük.2 hét várakozási idő elteltével az eredmény a következő volt:


Vírusfertőzésre utaló ,zonális parenchyma elhalásokkal és vérzésekkel kísért heveny hepatitist, a vesében zonalis tubulonephrosist, a szívben pedig kezdődő,savós myocarditist állapítottak meg.
Ezeket az eredményeket a tenyésztőnek ecsetelve ő hallani sem akar arról,hogy esetleg nála fertőződött az állat,ahol galambok keltenek ki ara fiókákat és abaromfiudvar övezi a voliereket.
Mit lehet ilyen esetben tenni?Kérlek benneteket segítsetek nekünk!

Köszönettel:Hajni
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.