Téma:Segítséget szeretnék!
Készítette:Csilla
Dátum:2004.09.22, Szerda 16:54
Címszó:Válasz: Segítséget szeretnék!Hello Bea,

Ne add fel a remenyt, jakod meg fiatal es meg konnyen lehet formalni. Amiket irnek az mar csak ismetles lenne, ezert ha visszanezed a regi beirasokat jakokkal kapcsolatban vagy ahol a nevem latod ott tudsz talalni egypar hasznos infot.

Addig is, ne mutasd a jakodnak hogy felsz tole mert ezek szerint reg rajott hogy ha csip akkor eleri azt amit akar..vagyis beken hagyod vagy visszateszed a kaliba, stb. Probalj akkor sem reagalni ha megcsip :)) nehogy az legyen a szorakozasra hogy csipesre hangot hallat beloled :)) Tanuljon meg egypar parancs szot... pld. "fel" "szalj le" "nem szabad" stb. (Tanulja meg hogy a "fel" szora pld ralep egy darab botra is.) Ezt ugy tudod megcsinalni hogy az ujjad..vagy a Te esetedben hasznaljuk a parod ujjat :)) vagy a botot a hasa fele nyomja a jakonak mikozben mondja hogy "fel". A madar automatikusan felfog lepni mert nem akar hatra esni. Ha fel lepett kapjon sok dicseretet. A lenyeg a fojtonos pozitiv visszajelzes. Ha mar botra is nyugodtan ralep akkor mar biztonsagosabban kitudod venni a kalibol. De van olyan is amikor azert harapnak mert nincs kedvuk kijonni, ilyenkor hagyd neha had erezzek azt hogy az o akaratuk is ervenyesul.

A valladra vagy a fejedre nem engednem, alapvetoen a madar fe'l ha a fejed tetejere rohan fel mivel az neki a legmagasabb "biztonsagos" pont es talan felelmeben is harap. Mikor a botra lepett, tedd oda az ujjad lepjen arra fel majd lepjen vissza a botra. Rogzodjon neki mit jelent a szo mikozbe rajtad is van anelkul hogy megcsipne (ideje nincs csipni) mert mar kell lepni a botra. Kozben dicserd allandoan hogy onbizalma noljon. Iszonyan empatikus ertelmes madarak, ha felsz erzi, ha boldog vagy vele azt is erzi. Sajnos jellemzo rajuk hogy egy embert a csaladbol favorizalnak de van olyan is hogy egyik nap hirtelen atpartolnak. A kora miatt meg mindig elerheto hogy mindkettotoket ugyanugy fogadjon. Vigyetek at egy olyan szobaba ahova nem sokat megy, igy ti vagytok neki a biztonsag pont. Parod adja at Neked, foglalkozz vele, parod dicserje kozbe, majd add vissza neki.... passzoljatok egymas kozott es dicserjetek allandoan. Lassa hogy a parod is orul annak ha veled van. Tudom ez az egesz hihetetlennek hangzik egy madar treningelessek kapcsolatban, de nem gyozom hangsulyozni hogy mennyire szeretik a dicserest es az ajnarozo szavakat :) Tud repulni a jakod? Mnah megis mennyit irtam mar, ha esetleg kicsit zagyva a fogalmazas es rossz a helyes iras elnezesedet kerem, nem ezt a nyelvet beszelem a legjobban.

Meg ajanlanam az etetesukkel kapcsoltatban valo beirasokat es (a helyes taplalkozas nagyon fontos) es ne felejtsd el idonkent vizzel permetezni vagy zuhanyoztatni a madarad.

Csilla
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.