Téma:Segítsetek,meghalt az arám
Készítette:Tatai Sándor (WebMaster)
Dátum:2002.09.24, Kedd 9:16
Címszó:Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Segítsetek,meghalt az arámElőször is kérek mindenkit, hogy a személyeskedést űzzük valamilyen MÁS fórumra :-)

Hegyi Ferencről annyit, hogy továbbra is nála van Magyarország legnagyobb ara tenyészállománya, valamint részt vesz a Szegedi Vadaspark ara-tenyészprogramjában.

Az eset nyilvánvalóan sajnálatos és szomorú. Egy ilyen kicsi madár halála csak az lehet. Én személy szerint örülök annak, hogy megszólalt itt a másik oldal is.
Én személy szerint nem tartom szerencsés érvelésnek azt, hogy ha valaki szerint a Hegyi Ferenc nem tenyésztő, csak szaporitó, akkor már ebből eredendően csakis és kizárólag az Ő hibája lehet a madár elpusztulása.
Itt eddig elhangzott az eset két verziója, objektíven dönteni szerintem ezek alapján nem lehet, maximum érzelmi alapon. Nem tudjuk, hogy pontosan miben pusztult el a madárka, nem tudjuk a lappangási időt, semmit, csak a haláleset a biztos a jelenlegi állapot szerint. Amennyiben bizonyítható a tenyésztő hibája, akkor hiába a szerződés, azt meg lehet támadni a megfelelő fórumokon. Ám amennyiben nem, Ő támadhat hitelrontás cimén.
Alex itt arról ír, hogy a neves tenyésztők között nem ismerte Hegyi Ferencet Budapesten. valóban, hiszen Hegyi Ferenc Hódmezővásárhelyen él és igen ritkán jár Budapestre. Akkor is többnyire Beregi Attilához jött, ivarmeghatározásra.
Én ismerem őt személyesen, nem tartom olyan embernek aki rosszhiszeműen ad el madarat. És ami nagyon fontos: imádja a madarakat.
Mi itt általában ismerjük a vevői oldalt. a tenyésztők viszont órákig tudnak mesélni arról, hogy a rossz tartási körülmények miatt elpusztult madarakat hányan akarják velük kifizettetni. Nyilván ettől kialakul bennük egy olyan kép, hogy miért fizessen Ő más hibájáért? (remélem egyértelmű, hogy nem a konkrét esetre, hanem általánoságokra gondolok)

Éppen ezért:
Ha madarat szerződéssel vásárolunk a szerződésbe egyértelműen ki kell kötni, hogy a madár bár egészségesnek látszik, ám ha elpusztul és a vizsgálatok igazolják azt, hogy a betegség már az eladás pillanatában is fennállt, akkor a tenyésztő köteles a madár vételárát megtérinteni.
Ebbe minden becsületes tenyésztő készséggel bele fog egyezni.

Kedves Anonymus!

Észereveheted, ha ismét elolvasod azt, amit írtam, hogy Veletek ellentétben én nem foglaltam állást. Tehát nem védtem a tenyésztőt, nem szándékozom belefolyni a vitába, én csak a fórum eddig kellemes stílusának megtartása miatt írtam.

"Hogy állna a szám"? Mire gondolsz? Mi lenne a véleményem? Nyilván nem örülnék neki, és megpróbálnám orvosolni a bajt, amennyiben úgy érezném igazam van. Te ismered az ügy részletetit? Bár mindegy, mert részemről ezzenel valóban lezárom az üggyel kapcsolatos írásokat. Mindenki gondolkodjon el, szűrje le a tanulságot, okuljon!

Szép napot mindenkinek!

Donát
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.