Téma:Segítséget szeretnék!
Készítette:Sanyi
Dátum:2004.09.24, Péntek 12:24
Címszó:Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Akkor most sírjak vagy nevessek?Nem a természetben élő, folyamatos szelektálódás(néhány ezer éve őseink is alig húzták tovább két évtizednél) által megtizedelt madarakat kell viszonyítási alapként tekinteni. A már fiatalon befogott és szerencsésen akklimatizált, vagy a szülők által nevelt papagáj, erősebb immunrendszerének köszönhetően, sokkal több eséllyel vág neki az életnek, mint a kézzel nevelt madárka. Különösen, ha a nevelője nem tesz meg mindent azért, hogy a fióka ne csak nagyra nőjön, hanem ellenállóvá váljon az élete folyamán rátaláló fertőzésekkel, táplálék, vagy helyváltoztatásból adódó emésztési problémákkal, stresszel szemben is.
A várható élettartam feleződésébe azok a madarak is beleszámítanak, akik a tenyésztőtől az új tulajdonoshoz kerülve halnak meg(sokszor egy-két héten belül), tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy az kézzel nevelt jákó 25, míg a szülők által nevelt 50 évesen lehúzza a redőnyt. A jó kondícióban, egészséges körülmények közt tartott madár, neveltetéstől függetlenül, egészen szélsőséges kort is megélhet.
De ha csak az otthon lévő szikla párt venném alapul, a sokkal könnyebb súlyú, rosszabb tájékozódási képességű, de gombócba gyűrhető kézzel nevelt hím és a szülők által nevelt robosztus tojó közti különbség is ezt a teóriát támasztja alá. Pedig a hímet egy nagyon ismert, „profi” tenyésztő nevelte, míg a tojó egy amatőrnél, csak úgy felnőttJ
Természetesen a várható átlagéletkorról való megállapítást, én is szakirodalmak és tenyésztők információi alapján teszem és nem konkrét tapasztalatokból. De a tapasztalatok, ismeretek ezt alátámasztják.

Kellemes hétvégét Mindenkinek:)
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.