Téma:Segítséget szeretnék!
Készítette:Andrea
Dátum:2004.09.29, Szerda 18:15
Címszó:Válasz: AndreánakSzia Bea!

Én soha nem tanítottam tudatosan a Tabut beszélni (egyetlen kivétel volt, amikor fogadásból tanítottam meg neki egy szót "spektrum analízis", ez viszont sokkal tovább tartott, mint bármely más spontán kimondott nehezebb szó).

Csak beszélek hozzá, a szituációnak megfelelően. Magától is nagyon gyorsan felszedi a neki tetsző szavakat, kifejezéseket, no meg természetesen az állat és kinti madárhangokat és egyéb zajokat, pl. nyikorgás, kalapálás stb. Már egy évesen komoly repertoárja volt (akkor még magamnak feljegyeztem, kb 50 szót, kifejezést tudott). Most már nem írom, de ha érdekel, kedves Fórumos társunk, Lencsi, felrakott a honlapjára egy jó párat ezekből (www.lencsike.atw.hu), ott meghallgathatod.

Ami a csípést illeti, fiatalabb korában engem is gyakran megcsípett, néha komolyan odavágott, de tavaly óta, amikor szerintem ivaréretté vált, már sokkal riktábban fordul elő, és nem olyan brutális. Akkoriban Csilla nekem is sokat segített tanácsaival. No persze én is sokat tanultam, így azért most már látom, mikor rossz a hangulata, mikor kell békén hagyni, és megtanultam, hogyan tudom elkerülni a csípéseket. Persze, még tökéletesíteni kell az eddig megszerzett tapasztalatot :))) De azt hiszem ez a tanulás kölcsönös, legalábbis remélem.

Tabut általában csak késő délután 6 körül engedem ki, és ilyenkor addig marad kint, amíg akar, nem eröltetem. Annál is kevésbé tudom eröltetni a visszamenetelt, mert már rájött, hogy ha egy bizonyos idő után az ujjamra akarom venni, az egyet jelent a berakással, ezért a kiengedést követő kb. 1 óra után már nem hajlandó az ujjamra ülni. Mindenhova máshova, de az ujjamra nem :)))

Nekünk olasz kalitkánk van (tudom, sokan ellenzik). A fő szempont az volt, hogy mi kertes házban lakunk, emiatt olyan kalitot szerettem volna, ami mobil, tehát szétszedhető. Igy átrakás nélkül, amikor csak az idő engedi, ki tudom őt rakni a szabad levegőre. Ímád kint lenni!

Nagyon remélem, hogy Pinky viselkedése is egy idő után meg fog változni Veled szemben. Lehet, hogy ha egyedül vagy vele, egy darabig talán nem kéne eröltetni a kint létet. Én biztos nem tudnám rávenni a páromat (még a kedvező változások ellenére sem), hogy egyedül kiengedje a Tabut. De egyszer talán eljön ez az idő is :)))

Szia

Andrea
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.