Kéktarkójú papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Nagycsőrű papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Tanygnathus)


Egyéb magyar nevek: Kékfejű papagáj

Angol neve: Blue-naped Parrot

Latin neve: Tanygnathus lucionensis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Blauscheitel Edelpapagei

Származási hely: Fülöp - szigetek, és a Borneótól északra fekvõ szigetek

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 31 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó feje valamivel kisebb, színei halványabbak.

Fészkeltetés: 25 x 25 x 55cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. A fészket a pár együtt építi meg falevelekbõl, kis ágakból, saját tollaikból.

Tojások száma: 2

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 60 - 65 nap

Etetés: a III. séma szerint (lásd: Tartás, idomítás) kiegészítve sok gyümölccsel, zöldeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Helyigényes madár. A javasolt volier méret számára 4 x 1 x 2 m. Az újonnan importált madarak nehezen akklimatizálódnak, ezen idõ alatt minimum 22°C-os hõmérsékletet biztosítsunk számukra, ez késõbb sem csökkenhet 10 °C alá. Erõs hangú madár, különösen a költési idõszak alatt zajong sokat. Nincs nagy rágási ingere, barátságos madár.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén 10 - 20 fõs csapatokban fordul elõ, éjszaka az erdõkben, nappal a gyümölcsfákon és gabonatáblákon. Költési ideje a nyári hónapokra tehetõ, amikor fészkét elhalt fák törzsén, illetve ágain keresi.
A fajnak két alfaja létezik még, ezek a törzsváltozattól a tollazat színeiben mutatnak apróbb eltéréséket, illetve az élõhelyük is máshol található.



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Paraszt László

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni