Stanley-papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Rozellák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Platycercus)


Angol neve: Western Rosella

Latin neve: Platycercus icterotis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Stanleysittich

Származási hely: Ausztrália

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 25 cm

Testsúly: 80 - 90 g

Ivarérettség: 1,5 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A képen viszonylag jól elkülöníthetõ, a jobb oldali a tojó. Megfigyelhetõ, hogy a tojó pofafoltja elmosódottabb, a fején zöldes foltok láthatók, stb. A fiatal madarak tollazata jobbára zöld, néhány vörös nyommal, a sárga pofafolt hiányzik. A fiókák 14 hónapos korban színesednek ki.

Fészkeltetés: 25 x 25 x 45cm-es faodú, 7 cm-es röpnyílással. Az odút kb 15 cm-es magasságig töltsük fel korhadt fadarabkákkal, vagy faforgáccsal. Könnyen költésre bírható. A tojó egyedül kotlik, a fiókákat közösen nevelik fel. Költési idõszaka áprilisban szokott kezdõdni.

Tojások száma: 4 - 8

Kotlási idő: 19 - 21 nap

Kirepülési idő: 30 - 35 nap. A fiatalok a szülõkkel akár hosszabb idõre is együtt maradhatnak

Etetés: III. séma szerint (lásd: Tartás, idomítás), a szokásos kiegészítõkkel (zöldség, gyümölcs, stb)

Tartás, elhelyezés: Lakásban tartott madár számára a minimális kalit méret 80 x 50 x 60 cm-es. Nincs nagy helyigénye, már 100 x 50 x 50 cm-es kalitban is sikeresen költött. Békés, bizalmas természetû madár, könnyen szelídül, szívós, a betegségekkel szemben ellenálló. Békés természetének köszönhetõen más madarakkal együtt tartható. Jól repül, szeret a kalit alján mászkálni, turkálni. A téli idõszakban kint tartható, de védõházikót igényel. Hangja kellemes, ideális szobatárs.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a nyílt erdõkben, réteken, és megmûvelt területeken fõként vízközelben látható általában párokban, kisebb, vagy néha nagyobb csoportokban. Röpte lendületes, erõteljes szárcsapásokkal, melyet néha siklórepülésre vált. Költési idõszaka augusztus és december közé esik, ekkor általában eukaliptuszfák üregeiben költ.

Alfajok:
egy alfaja van a Platycercus icterotis xanthogenis (Világos, vagy keleti Stanley-papagáj) mely a törzsalaknál nagyobb (26 cm) A sárga pofafolt hiányzik, szárnyfedõi világosabbak.
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Faragó Illés
Haffenscher Imre
Szalay László
Szánthó Gyula

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni