Vörösfülű ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Valódi arák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Ara)


Egyéb magyar nevek: Vörösfülű ara

Angol neve: Red-fronted Macaw

Latin neve: Ara rubrogenys
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Rotohrara

Származási hely: Bolívia

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 60 cm

Fészkeltetés: 35 x 35 x 80 cm-es fészekdoboz. Fészkelése általában májusban szokott kezdõdni. Általában két fiókát szoktak felnevelni, bár három sõt négy fiókát sikerült már fogságban felneveltetni. A párok igen agresszivak lehetnek gondozójukkal szemben a költés közben. A költés sikerülhet társas volerben is, ilyenkor néha elõfordul, hogy két tojó is ugyanattól a hímtõl hoz tojásokat, de javasolt inkább páronként elkülönítve fészkeltetni.

Tojások száma: 2-3

Kotlási idő: 27 nap

Kirepülési idő: 70 nap.

Etetés: Az V. séma szerint (lásd Tartás, idomítás), a szokásos kiegészítésekkel.

Tartás, elhelyezés: Az ideálsi elhelyezés a madár számára 5 x 2.5 x 2 m-es volier, védõházikóval felszerelve. A frissen importált madarak számára minimum 20°C-os hõmérsékletet kell biztosítani, az aklimatizálódott madarak számára 5°C-ot. Kalitban tartására a Tartás, idomítás részben javasolt ara-kalit megfelelõ. Közepesen, néha nagyon zajos madár, eleinte nagyon félénk. A fogságban született madarak természetesen nyugodtabbak. Fürdési igénye elenyészõ, szeret rágcsálni fõleg friss faágakat.

Egyéb tudnivalók: Szigorúan védett (CITES I.) madár. A Budapesti Állatkertben található belõle néhány példány. Eredeti élõhelyén párokban, illetve kisebb csoportokban (30 egyedet számláló) található, mely csapatok a költési idõn kívül akár 80 egyedet számláló kolóniára is duzzadhat. Elõhelye az Andok keleti oldalán 2000 m magasban van, itt él a faj utolsó vadon élõ csapata, mely kb 200 egyedet számlál.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-