Madarunk a szabadban


Kellemes nyári meleg napon szívesen visszük ki a szabadba madarunkat. Kisebb, kalitkában tartott madaraknál ez viszonylag egyszerű, a nagyobb madaraknál viszont már problémás lehet. Ehhez a kérdéshez szeretnél néhány gondolatot leírni.

Általános szabályok:
  Madár elhelyezése a szabadban, kalitban:
  • A kalitkát tegyük biztonságos helyre. Azaz szél ne sodorhassa le, ne hullhasson rá pl. gyümölcs a fáról (ez ugyan a madarunk biztonságát közvetlenül nem veszélyezteti, ám megrémülhet tőle. Ha ekkor pánikba esik, mert az ijedséget kiváltó tárgy ott trónol a kalit tetején, akkor könnyen sérülést okozhat madarunk saját magának, mikor rémülten próbál a kalitból menekülni, sőt végső esetben akár szívrohamot is kaphat).
  • FONTOS, hogy macskabiztos helyre rakjuk ki a madarat.
  • A kalitka felett lehetőleg legyen valami, ami árnyékot és némi védelmet ad, akár magasban portyázó ragadozók, akár egy futó zápor elől.
  • Ha tudunk, a madarunk számára biztosítsunk fürdési lehetőséget, pl. a kalit ajtajára akasztható fürdetőkáddal. Ennek használata esetén a fürdetőt többszörösen is biztosítsuk véletlen leesés ellen.
  • Az elhelyezésnél nem árt szem előtt tartani, hogy fordult már elő olyan, hogy ragadozó madár (pl. héja) kihalászta a zárt kalitkából a madarat.
  • A madarunkat ne hagyjuk huzamosan egyedül. Mindig nézzünk ki rá, ha elmegyünk otthonról hozzuk be a kalitkát.

  Madár elhelyezése a szabadban, kalit nélkül:

  Mivel ekkor a madarunk teljesen szabadon van, sokkal szigorúbb szabályokat kell betartanunk a biztonság érdekében.
  • A madarunkat a saját érdekében is meg kell akadályoznunk a szökésben, lásd: pl. szárnytollak vágása, avagy alkalmazzunk madárpórázt. A madárpóráz egy a madár testére illeszkedő hámból és a pórázból áll. A hámnak mindenképpen megfelelő méretűnek kell lennie. A madarunk vagy megtűri magán a hámot, vagy nem, ha nagyon nem tetszik neki, ne erőltessük (érdemes már egészen kicsi kortól a madarat szoktatni a hámhoz. Nyugodtan ráadhatjuk a szobában is. Később a hámnak madarunk vélhetőleg örülni fog, hiszen gyorsan megtanulja, hogy ha hámot kap, akkor megyünk a szabadba). A szárnytollak vágásáról a vélemények megoszlanak, hiszen egyrészt mindenképpen a madár elcsúfításához vezet, valamint újabb vélemények szerint a madár lelkivilágának sem tesz jót, erősödnek azok a vélemények, mely szerint ez állatkínzásnak minősül. A ParrotLand tehát a madárhámot és pórázt javasolja.
  • A madarat lehetőleg egyáltalán, illetve csak nagyon rövid időre hagyjuk magára. (max 1-2 perc)
  • Olyan helyre rakjuk ki a madarat, ahol állandóan kontrollálni tudjuk. Ne rakjuk ki pl. fára, ahol esetleg egészen magasra felmászhat a lombkoronába.
  • Tartsuk szem előtt: a madarunk, ha megijed, repülni fog. Ezért mindig úgy helyezzük el,hogy a vágott szárnyakkal csak a kerten belül tudjon repülni.Ne tudjon átrepülni a szomszédba, vagy ki az útra. A madár megijedhet autótól, elrepülő madaraktól, helikoptertől (ettől biztos), de attól is, ha valaki hirtelen felbukkan a látóterében.
  • A fentiekből következően kalit nélkül erkélyre kihelyezni madarat nem szabad.
  • A madarunk fürdését kézi permetezővel oldhatjuk meg. Nem szerencsés pl. földre elhelyezett edény használata. egyrész ezt a madár felboríthatja, másrész a madarak nem érzik általában jól magukat a földön. Mindenkit óva intek attól, hogy kerti tavacskába engedje a madarát fürdeni. A madár beleeshet a tóba, fertőzést szedhet össze, stb.

Madarunk a szabadban, mindenféle korlátozás nélkül
Ennek is megvan a lehetősége. Be lehet tanítani a madarat, hogy hívásra visszatérjen hozzánk, meg lehet vele ismertetni, tanítani a környezetét, hogy ne tévedjen el. Ezt leginkább párban tartott madarak esetében tudjuk a legkönyebben elérni, mégpedig akkor, amikor a költési időszakban már a fiókákat neveli a pár. Ilyenkor a szülői ösztön nem engedi általában nagyon eltávolodni a szülőket a fiókáktól. Én személy szerint azért javaslom ebben az esetben a szimmetrikus szárnykurtítást, azért, hogy ameddig a madaraink meg nem ismerkednek a környezetükkel, addig ne tudjanak nagyon eltávolodni. Ne felejtsük el, hogy a madarainknál nem alakult ki a ragadozókkal szembeni állandó készenlét és menekülés készsége. Tehát a madarunkat kivihetjük a szabadba, ahol korlátozások nélkül repkedhet, de ennek megvannak a maga veszélyei. Én a magam részéről a madár biztonsága miatt nem javaslom.

Akik így tartják a madarukat, a legtöbbüknek már volt olyan tapasztalata, hogy a madara nem talált vissza, Ilyenkor csak a szerencsében bízhatunk, hogy idejében megtaláljuk, avagy megtalálják a madarunkat.

Kapcsolódó fórum téma
Teendők szökés esetén
2007.01.14 13:59
Vissza a főlapra
websas.hu