ParrotLand - RetroKedves Látogatóm!


Időutazásra hívlak, gyere nézd végig velem, hogy honnan indult a ParrotLand, milyen volt régen, melyek voltak a fejlődésének főbb állomásai,hogyan jutott el a mai képig és tartalomig.
A múlt:

1998.02.08: Elindul Magyarország első (és sokáig egyetlen) papagájokkal foglalkozó weblapja.

Minden kezdet nehéz. A lap indulását megelőzően már jópár hónapot dolgoztam rajta. Úgy akartam kinyitni, hogy rögtön a kezdéskor már legyen rajta használható anyag. A kezdet előtt tehát anyaggyűjtés, a továbbközléshez az engedélyek beszerzése illetve az anyagok felvitele, az oldal tervezése folyt. A nyitáskor már a lap fő elemei elkészültek, akkor 28 fajleírás szerepelt még csak a lapon. Ezek után a lap szépen fokozatosan "hízott", egyre több cikk került fel rá - és elkezdtek érkezni a látogatók is egyre többen.

1998.04.28: beindul a fórum. Akkor és még nagyon sokáig ez volt az egyetlen hely, ahol madátartásról kérdéseket lehetett feltenni és azokat meg is válaszolták.

1998.05.08: beindul a madártenyésztők rovat.
1998.08: Design átszabás. Szükségessé vált a főoldal átalakítása, részben a tapasztalatok tükrében, részben pedig a megnövekedett rovatszám miatt. A statikus nyitólap helyett inkább olyat szerettem volna, melyen a látogató rögtön találkozik érdekes, fontos anyagokkal, aktualitásokkal.
Maga a ParrotLand soha nem volt egy "agyondesignolt" lap és nem is lesz az, mivel én azt vallom, hogy a tartalom fontosabb, mint a forma. Nagyon szép dolgokat lehet megcsinálni a weben, de a szépségnek általában ára van: az oldalak lassan töltődnek le, gyakran túlságosan bonyolult lesz tőle a lap, én pedig a lehetőségekhez képest gyors, áttekinthető weblapot szeretnék szolgáltatni.

1998.11.26: elindul a Kedvencek rovat. Bevallom erre büszke vagyok, nagy dobás volt. Pillanatokon belül nagyon népszerű szolgáltatás lett belőle, aminek én nagyon örülök. Ennek a lapnak az alján látható egy összesítés a jelenleg a ParrotLand-en található anyagokról, érdemes ott megnézni, hogy eddig hány kedvenc kép került fel a lapra.
1999: Egy kis ráncfelvarrás, lényegi változást nem hozott, csak egy kicsit megújult a kinézetünk.2000: Domain regisztráció. Eddig a Parrotland csak egy nyakatekert webcímen keresztül volt elérhető, ám itt megtörtént az elsődleges (primary) domain regisztráció.
2001: A ParrotLand nyitólapja gyökeresen átalakult. A cél itt az volt, hogy a lapon elkülönüljenek a statikus és a dinamikus elemek. Így a kezdőlap két keretből áll (ezt a felosztást a mai napig megtartottam), a felső részben található a menü, míg az alsó részben a főoldal, illetve ide nyílnak az aloldalak is. Maga a főoldal is átalakult, megjelenik rajta a 10 legutoljára felvitt, illetve módosított lap. Mivel az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a fórum, itt könyedén átekinthetőek az új bejegyzések, felvetések, illetve az arra érkező válaszok.
Beindult az Apróhirdetések rovat, ezzel próbáltam felváltani a madárbörze c. rovatot (melyben ma már egyetlen bejegyzés sincs, rövidesen át is adja más rovatnak a helyét).
2002: Megújult külső, új logo ezek voltak az itt megtett változtatások főbb pontjai. Az előző megoldás menüjét Java motor üzemeltette, mely működött, de lassú volt, ezt DHTML váltotta fel, ami úgyanazt tudja itt, csak sokkal gyorsabban.
2005.10: Újabb átszervezés: módosult a keresés, mivel az előző megoldás meglehetősen nehézkes volt. Beindul a szépségverseny szolgáltatás, ahol a kedvencekre lehet szavazni. A főlapon megjelenik a 15 legújabb apróhirdetés.
2005.10.13: CITES cikk. Minden állatokkal foglalkozó lapnak véleményem szerint kiemelten kell foglalkoznia az állatvédelemmel.
2005.10.16: Felkerül egy komplett tudományos anyag a papagájok rendjének rendszerezéséről. Ebben a rovatban minden létező pagagájfaj az összes alfajával együtt valamilyen formában említésre kerül. A rovat cikkei kapcsolódnak a fajleírásokhoz.

2007 január: új logo. Felül a régi, alul az új.
2007 január: PDA támogatás. Mivel az oldal keretes (FrameSet-es) felépítése nem igazán célszerű a kéziszámítógépek, okostelefonok számára, ezért elkészítettem az oldal ezekre az eszközökre optimalizált változatát. A lap megnyitásakor (elvileg) automatikusan felismeri, hogy ilyen eszközzel került megnyitásra és a megfelelő kezdőlapot kínálja fel.
2007 január: RSS hírcsatorna. Segítségével az oldal változásai RSS-ben is követhetőek.
2007 február 8: Búcsút intettünk a régi arculatnak. A világosbarna színvilágot a sötétzöld váltja fel.
Öt éve ez volt a ParrotLand arculata. Ez hosszú idő. Egy weblap életében pedig még többnek számít. Bevallom, szerettem ezt a színvilágot, de rengeteg ötlet gyűlt össze bennem, és ezek megvalósításához jobban illik egy sötétebb tónusú színvilág. Nem utolsó szempontként a szemet is kevésbé terheli a monitoron a sötét háttér előtt a világos szöveg, mint fordítva.
2007 február 9: Az új, sötétzöld arculat debütálása. Az új arculat apropóját a lap évfordulója szolgáltatta. Elárulom, azt terveztem, hogy nem a 9., hanem a 10. évfordulón fog megváltozni a lap kinézete. Ám a tervezés közben egyre csak jöttek az ötletek, a nekem tetsző megvalósítások. Egyszercsak azt vettem észre, hogy a lap új design-ja, alapelemei szinte már készen is vannak, miért várnék hát vele még egy évet? Meg aztán ugyebár a kilences a keleti kultúrában 'mágikus' számnak számít. Ugyan a keleti kultúrához semmi közöm, de azért érvnek ez is érv, nem? :-)
Tehát az új megjelenés:
Módosult a felső menü, egyrészt vízszintes orientációt kapott, másrészt sokkal mutatósabb lett, valamint változott a menü logikai elrendezése is.
A főlapon a leghasznosabb változás szerintem az, hogy a fórum bejegyzésekből is olvasható egy részlet a címszón kívül. ez szerintem sokat segít a használatban. A lap az új design-al egységesebb arculatot kapott. Ezen kívül még sok egyéb, kisebb-nagyobb változtatást hozott az átalakulás - remélhetőleg mindenki tetszésére és megelégedésére. Ezeket most itt nem sorolom fel, meghagyom Nektek a felfedezés izgalmát ;-)


A jelen.
A ParrotLand továbra is egyedülálló a rajta található anyagbőség tekintetében: (az állandó rovatok cikkek, stb., (tehát a fórum, a kedvencek, a rendezvények, az apróhirdetések nélkül) a lap terjedelme: több, mint 1000 gépelt A4-es oldal (egy gépelt oldal cca 4000 karakter))

...és a jövő:
Természetesen szeretném a lap anyagát még tovább bővíteni. Van a lapnak egy "mostoha" rovata, ez a tenyésztés, ami már több év óta készül. A madárismertetők számát is lehet növelni, hiszen egyelőre csak néhány faj ismertetője található meg a kb. 300 fajból - igaz, hogy próbáltam elsősorban a népszerű fajok ismertetőjét feltenni a lapra. Újabb szolgáltatásokon is gondolkozom, de ezekről nem szeretnék többet mondani - ezek legyenek meglepetések!
Ahogyan időmből telik - ahogyan eddig is - próbálom a lapot még jobban használhatóvá tenni.

Amit ígérhetek, hogy a ParrotLand filozófiája nem fog változni: továbbra is a csendes madárbolondok szigetének szeretném megtartani, ahol hasznos információkkal egymást segítjük abban, hogy kedvenceink jól érezzék velünk magukat, s mi jól érezhessük velük magunkat.

Üdvözlettel:

2007.02.08 22:57
Vissza a főlapra
websas.hu