Téma:hol lehet toll kivagasra szakdokumntaciot talalni?
Készítette:Csilla
Dátum:2008.04.28, Hétfő 22:51
Címszó:Válasz: Válasz: Válasz: Válasz: Szárnytollak vágásaSzia Zsolt,

Jah...egyet ertek veled, dehat az emberek tobbsege azt csinaljak ami nekik kenyelmes es jo meg akkor is ha ez az allat karara megy. Hiaba Kanada vagy USA...onzoek vagyunk mind. Ez semmi uj. A jobb hir az hogy a tenyesztok viszont mar tobbsegben at alltak arra hogy nem vagjak vissza a tollait a fiokaknak mert nagyon fontos pszihologiailag es a fizikai fejlodeseben is a papagajnak az hogy megtanuljon repulni.

Az hogy felnot korban vagjak vissza a szarnyakat..az mar a szituaciotol fugg. Vannak helyzetek ahol a madar erdekeben is all hogy ne tudjon repulni hazon belul. Hiszed vagy nem, a legtobb eleg jol viseli a szanytollak visszavagasat foleg ha a gazdajuk foglalkoznak veluk. A szabadban valo reptetesrol, Chris Biro szerint is csak nagyon fiatal papagajokkal lehet kezdeni. Morgan a megszokott jako mar 4 eves. Voltam egy ideig a Biro forumjan, sok papagaja van ezert reszkirozhatja ha egy par eltunik a szabad reptetes treningeneken..es sajnos el is tuntek neki. Jo par jakoja ragadozo madarnak esett aldozatul egypar, tobbek kozott egy kakadu is meg nem talalt vissza.

Tenleg jo lenne ha valaki leforditna azt az olvasmanyt :) Don? :))))))))))


Szia Csilla,

Nagyszerű volt az olvasmány, tényleg érdekes egy olyan embernek aki távolról tiszteli a nagypapagájokat! Köszi!
Talán magyarul közzé kellene itt tenni, alapolvasmány...

Emellett viszont továbbra is azt állítom, a madár szárnytollának a levágása, az kimeríti az állatkínzás fogalmát, és pont egy olyan országban, mint Kanada??!!
Írom ezt azért, mert láttam már szabadon szárnyaló jákókak, felejthetetlen élmény.....

Érdekes én a jákós sztorin pont arra gondoltam, hogy végre hál isten elkezdett repülni, és akkor végre el lehet kezdeni tréningeztetni, már úgyis ismeri a környéket::)))
..mint a Salamon Király gyűrűjében a kakadu:)))

És végre bebizonyosodott, hogy ennek a kézzel nevelésnek, túl sok értelme nincs, sőt semmi- mert nem azon múlik a szoros viszony a gazda és a papagáj között.

2-3 eves korukban kezdodik, altalaban 2x egy evben, osszel, tavasszal. Az hogy mennyi ideig tart az valtozo a papagajoknal. Az amazonok kozott elterjedtebb az hogy az ivar erestol kezdve meg baratsagtalanobbak lesznek, foleg a himek. Most hogy tavasz van....papagajaink ertekelni fogjak ha beteszunk egy eros karton dobozt nekik..vagy ra a kali tetejere amit szet marcangolhatnak. Jo lefoglalas szamukra es a feszek rakas oszton frusztraciojat is enyhiti.

Don..Te tudsz nemetul, azt hiszem fogod ertekelni ezt az olvasmanyt. Munich egyetem kutatasa a kezzel nevelt papagajokrol amiben pld. emlitest tesz hogy a kezzel nevelt papagajok agresszivabbak tudnak lenni ..a szulo altal neveltek pedig stabilabb erzelmi allapotuak. Mondjuk ez abszolut nem lep meg :)

http://www.stub.unibe.ch/download/eldiss/04schmid_r.pdf
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.