Téma:
Készítette:Tatai Sándor (WebMaster)
Dátum:2006.08.15, Kedd 21:56
Címszó:Teendők ha elszökött a madarunkA fenti szomorú esete kapcsán vetődött fel bennem, hogy néhány gondolatot írjak le a témával kapcsolatban

Mint azt már itt a lapon korábban megírtam, az elszökött madarunk rengeteg veszélynek van kitéve a szabadban. Ezek sorrendben az időjárás viszontagságai (gondoljunk csak pl. egy télen, fűtött szobából elszökő madárra), az éhség (a madarak anyagcseréje nagyon gyors egy pár napos koplalás már könnyen végzetes lehet), ragadozók (elsősorban macska) támadása.

Az elszökött madár általában nem jut messzire, a fejletlen szárnyizmok nem tesznek lehetővé nagytávú repülést. Kis szerencsével később sem repül még tovább, hanem megmarad valahol a közelben.

Mit tegyünk, ha elszökött a madarunk:
Ha megtaláltuk a madarunkat az már félsiker, de még be is kell fognunk. Ez kézhez szoktatott madárnál könnyebb, ha azonban a madarunk nem ilyen, elképzelhető, hogy minden erőfeszítésünk kudarcot vall.
A befogásra nincs egyetemes megoldás, Hálóval történő befogást csak este, illetve éjszaka érdemes megpróbálni, mivel a sötétben a madarak idegenkednek a repüléstől. Itt ne felejtsük, hogy városi környezetben szinte mindig van elegendő fény a repüléshez. Nagy nyílt terep esetén bevállhat a madár hajszolása is - az edzetlen madár hamar kifullad, könnyen elérhetjük azt, hogy már ne legyen ereje repülni. Ezt a módszert azonban a madárra gyakorolt káros hatásai miatt (fokozott stresszhelyzet, ami a madár sérüléséhez, esetlegesen végkimerüléséhez, szívrohamához vezethet) nem javaslom. Próbálkozhatunk továbbá a lelocsolással is (locsolócsővel). Itt a cél az, hogy a madár annyira vizes legyen, hogy ne tudjon repülni. Elsőre egy kissé radikális és némileg kegyetlen módszernek hangzik, de ne feledjük: a megfázás, vagy a kellemetlen emlék is sokkal jobb, mint mondjuk a lassú éhhalál. Kalitkás madár esetében vigyük közel a kalitkát, a madár előbb-utóbb vissza fog menni a saját kalitkájába - haza. Más esetekben a kihelyezett táplálék és valamilyen csapda kombinációjában gondolkodhatunk. Ne feledjük, hogy a madarunk vélhetőleg idegenkedni fog attól, hogy leszálljon a földre, ezért próbáljunk a csapdánknak valamilyen magasabb helyet találni. A csapda lehet hurokcsapda, ami a madarunk lábára fonódva fogja be, csapóajtós, ráborulós (itt akár még egy bottal kitámasztott lavór is bevállhat: a botra egy zsineget kötünk és ha a madarunk végre a lavór alá kerül, akkor a botot kirántjuk). A fogságban tartott madár nem idegenkedik a rácsoktól, ezért kitalálhatunk olyan csapdát, amit megmaradt rácsból, kisebb lyukú kerítésfonatból, stb. készítünk. Nem kell, hogy tartós, vagy mutatós legyen. A lényeg, hogy működjön.
Érdekes, hogy külföldön léteznek olyan szolgáltatók, melyek elszökött állatok befogásával is foglalkoznak, nekik természetesen speciális felszerelésük is van és fel vannak készülve madarak befogására is. Itt nálunk ilyen még nincs (gondolom a helyzet egy darabig még így is marad), ezért mi kénytelenek vagyunk a szerencsénkben, illetve a kreativitásunkban bízni.

Tatai Sándor

Kedves Látogatók!

2006. augusztus 14.-én Vecsésen elrepült egy Szenegáli papagáj fióka. Zárt gyűrűs, szelíd kismadár. Kérem, a megtaláló jutalom ellenében, az alábbi telefonszámon jelentkezzen: 06-20-32-31-304. A kismadár egyedi azonosítója: H 00 1737 06 ..

Üdvözlettel:

--
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.