A koffein, a teofillin és a teobromin mind xantinszármazék.  Rokon vegyületek, a koffein a kávéban, a tofillin a teában, a teobromin a  kakaóban van, hatásuk a foszfodiészteráz enzim bénítása, amely ahhoz vezet,  hogy a sejtekben megemlkedik a CAMP szintje. Ez az anyag, a cAMP a sejtek  válaszában játszik szerpet kül. ingerkere, gyakorlatilag a válasz ideje,  intenzitása nyúlik, ha a mennyisége nő. Különösen az idegsejtek (éberségi  állapot), szívizomsejtek (szaporább pulzus), vese sejtejinek (több vizelet)  aktivitása növekszik. A fenti három tünetcsoportot mindenki észrevszi magán,  aki kávét iszik. Az említett 3 vegyület (koffein, teofillin, teobromin) hasonló hatással bír,  csak a koffein (kávé) inkább az idegsejtekre, a teofillin (tea) a szívre, a  teobromin inkább a vesére hat. Ezért nem kezd verni a szívünk gyorsabban, ha  csokit eszünk, v. kakaót iszunk, viszont hamarabb megyünk pisilni.
  Különben a fent említett vegyületek váza közös (ez a váz minden élőlényben nagy  mennyiségben termelődik, majd húgysavként ürül)), csak a metilcsoportok  számában tének el egymástól. Feltehetőleg a madarakra sem mérgezőek kis mennyiségben, csak a kisebb súlyuk,  esetleg kissé másabb enzimjeik révén érzékenyebbek rájuk.
  Donát
 |