Vöröshátú ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Primolius
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Primolius)


Egyéb magyar nevek: Vöröshátú ara

Angol neve: Illiger's Macaw

Latin neve: Primolius maracana, Ara maracana
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Rotrueckenara

Származási hely: Brazília, Paraguay, Argentína

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 43 cm

Nemek megkülönböztetése: Teljes biztonsággal csak szakértõi vizsgálattal lehetséges. A tojó vörös foltjai a homlokán, és a hasán kisebbek lehetnek.

Fészkeltetés: 22 x 40 x 30 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. Akár háromszor is költ évente

Tojások száma: 4 - 5

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 12 hét.

Etetés: Az V. séma szerint (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Tartás, elhelyezés: 3 x 1,5 x 2 m-es volier, védõházikóval felszerelve. Télen fûtést igényel, a frissen importált madaraknak minimum 15°C, az akklimatizáció után minimum 5°C hõmérsékletet kell biztosítani. Közepesen zajos madár, eléggé félénk ezért ajánlatos csendes, nyugodt helyet biztosítani számára. Fürdési igénye csekély, szeret rágcsálni friss ágakat.

Egyéb tudnivalók: Védett (CITES I) madár. Eredeti élõhelyén párokban csapatokban él elsõsorban folyóparti vagy tengerparti erdõkben, sík vidékeken, vagy alacsony (max 1000 m) hegységekben. Röpte a többi aráétól eltérõen szaggatott, egyeletlen. A faj az erdõirtások miatt erõsen veszélyeztetett, különösen Paraguayban.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.02.12 10:22
Vissza a főlapra
websas.hu

-