Nagy katonaara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Valódi arák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Ara)


Egyéb magyar nevek: Nagy katonaara

Angol neve: Buffon's Macaw

Latin neve: Ara ambigua
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Grosser Soldatenara

Származási hely: Nicaragua, Kolumbia

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 85 cm

Nemek megkülönböztetése: Csak szakértői vizsgálattal lehetséges

Fészkeltetés: 55 x 55 x 90 cm-es faodú, 17 cm-es röpnyílással. Fogságban a költési időszaka áprilisban szokott kezdődni, mikor is a felnőtt madarak a gondozójukkal szemben agresszívvé válnak, de a többi nagytestű arákkal szemben ez az agresszió általában elmarad. A fészekkontrollt nagyon körültekintően kell végeznünk, ilyet csak akkor tegyünk, ha a szülõk nincsenek a dobozban, ellenkező esetben összetörhetik a tojásokat, vagy a fiókák sérülnek meg a megriadt szülõk által.

Tojások száma: 1-3, de ezek közül általában nem kötött meg mindegyik.

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 12 hét. A fiókák még ez után két héttel vállnak teljesen önállóvá, de általában ezután is hosszabb ideig a szülőkkel maradnak.

Etetés: Az V. séma alapján (lásd: Tartás idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel, lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: nyugodt, csendes madár, ezért ideális szobatárs válik belőle. elhelyezésére külső volierben 8 x 3 x 2 m-es területen ajánlott 3 x 2 x 2 m-es védőházikóval kiegészítve, ebben fagymentes helyen (min 5°C) akár ki is telelhet. Szobában minimálisan 100 x 60 x 160 cm-es kalitban helyezzük el, vagy inkább - nyugodt természetére való tekintettel - alakítsunk ki neki egy helyet a szobában ülőfával, megfelelő felszereléssel. Az újonnan beszerzett madár kezdetben tartózkodó, de gyorsan a bizalmába lehet férkőzni. A fiatal madarak gyorsan szelídülnek. sokat rágcsál, szeret fürödni, zuhanyozni, illetve nagyon élvezi az esőt. Más nagy arákkal együtt tartható de inkább csak a költési időszakon kívül. Rendkívül kedves, szeretetre méltó társ válik belőle.

Egyéb tudnivalók: CITES I. besorolású, nehezen beszerezhető madár. A legértelmesebb papagájok egyike. Eredeti élőhelyén általában párokban, családi kötelékekben látható, vagy néha - általában a költési időszakon kívül - lehet látni nagyobb, 8 - 12 egyedet számláló csoportokban. Nagyon ritkán lehet látni magányos egyedeket is. A párokat a csoporton belül könnyű felismerni, mivel soha nem távolodnak el egymástól túlzottan. Nagyon félénk madár, csak költés és fiókanevelés közben lehet megközelíteni. Röpte viszonylag gyors, egyenes, nyugodt, szabályos, erőteljes szárnycsapásokkal.

A fajnak a törzsváltozaton kívül egy alfaja van, az

Ara ambigua guayaquilensis, melynek evezőtollai, farktollainak alsó része zöldes árnyalatú, élőhelye pedig Délnyugat-Kolumbia és Nyugat Ecuador.
(forrás: http://www.jambeli.com.ec)
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-