Caninde-ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Valódi arák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Ara)


Egyéb magyar nevek: Caninde-ara

Angol neve: Blue-throated Macaw

Latin neve: Ara glaucogularis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Blaulatzara

Származási hely: Bolívia, Paraguay, Argentína

Átlagos életkor: 40-50 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 85 cm

Testsúly: 1000 - 1300 g

Ivarérettség: 6 - 7 éves korban

Nemek megkülönböztetése: Csak állatorvosi vizsgálattal lehet megkülönböztetni.

Fészkeltetés: 55 x 70 x 100 cm-es faodú. Akár kétszer is költhet egy évben. Tenyésztése nem ütközik különösebb nehézségekbe, viszonylag nagy volierekben páronként szétválasztva fészkeltessünk. Fogságban a költési időszak februárban kezdődik. A madarak ezen időszakban fajtársaival szemben , illetve más arákkal szemben agresszívvé vállnak. Fészekkontrollt csak akkor végezzünk, mikor a szülök nincsenek az odúban, különben a szülök elhagyhatják, vagy összetörhetik a tojásokat.

Tojások száma: 1-3

Kotlási idő: 28 nap

Kirepülési idő: 90 napos korban. A fiatal madarak gyakran a szülőkkel maradnak egy ideig.

Etetés: Az V. séma szerint (lásd Tartás, idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, lágyeleséggel, zöldeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Nagyon ritka faj, csak néhány madárparkban, állatkertben található. Tartására a szakirodalomban hatalmas (8 x 3 x 2 m) voliert javasolnak, 3 x 2 x 2 m-es védőházikóval felszerelve. A volier természetesen fémből készült legyen. A madár számára minimum 10°C -os hőmérsékletről kell gondoskodni. Eleven, zajos madár (hangja visító, éles), kíváncsi, gazdájához rövid idő alatt hozzászokik. Az akklimatizálódott és a helyben kikelt madarak szívósak, nincs velük sok probléma. Szeret fürödni, illetve zuhanyozni, sokat rágcsál, más arákkal a költési időszakon kívül, kisebb papagájokkal viszont állandóan együtt tartható.

Egyéb tudnivalók: Veszélyeztetett faj (CITES I), nagyon keveset tudunk róla. Többnyire párban, vagy kisebb kolóniákban él, lehetőleg vízközelben, táplálékát néha a kék - sárga arákkal együttesen gyűjti. Óvatos madár, nehéz megközelíteni. Röpte gyors és egyenes, szabályos, erőteljes szárnycsapásokkal. Napi rendszeres repülése az alvóhelyétől a táplálkozási helyéhez (reggel) és vissza (estefelé) szokott lenni, ezen felül nem sokat repked.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-