Malukku kakadu

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Cacatua)


Egyéb magyar nevek: Malukku kakadu

Angol neve: Salmon-crested Cockatoo

Latin neve: Cacatua moluccensis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Származási hely: Déli Malukku-szigetek, Ceram, Saparua, Haruku, Amboina

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 52 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó írisze vörösesbarna. A fiatalok írisze sötétszürke.

Fészkeltetés: Nagy faüreg, melynek méretei : 40 cm átmérõ, 150 cm magas, 25 cm átmérõjû röpnyílással. A szülõk felváltva kotlanak. Gyakran, fõleg a kézzel nevelt szülõk elhagyják, vagy meg is ölik a fiókákat, ezért sokszor kell kézzel nevelni a fiókákat.

Tojások száma: 2

Kotlási idő: 29 nap

Kirepülési idő: 14 - 15 hét.

Etetés: Az V. séma szerint (lásd Tartás, idomítás), sok gyümölcs, zöldség, valamint lágyeleség. A színtápláláshoz szükséges a sárgarépa folyamatos biztosítása.

Tartás, elhelyezés: Igen erős, legalább 3,5 mm átmérőjű drótból készült volier, melynek ajánlott mérete 8 x 3 x 2 m, valamint minimum 5°C-ot kell számára biztosítani. A madár lakásban is tartható, bár igen hangos. A rágcsálási igénye óriási, lássuk el ezért megfelelő mennyiségű faággal, fenyőtobozzal, illetve más rágásra alkalmas dologgal. Gyorsan szelídül, ilyenkor ritkábban ordibál. A rossz bánásmódot megsínyli, ilyenkor a legszelídebb madár is agresszívvé válik, és a csőrét fegyverként használja. A tűző naptól óvni kell, ezért a szabadban árnyékról gondoskodjunk, valamint legalább kétnaponta permetezzük le.

Egyéb tudnivalók: Ez a faj a CITES I. kategóriájába tartozik, de ettől függetlenül rendszeresen jelennek meg befogott madarak a piacon. Sajnos ennek a fajnak a vesztét a szépsége okozza, hiszen egy gyönyörű és éppen ezért keresett madár. Ráadásul a kézzel nevelt fiókák kapósabbak (mivel nagyon szelídek), ezért a tenyésztők is inkább ilyen madarakat adnak el. Egy emberi környezetben szocializálódott madarat fiókanevelésre fogni viszont szinte lehetetlen feladat, az ilyen párba állított madarak nagyon nehezen, vagy soha nem szoknak össze, szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az egyik madár megöli a másikat. Az esetleges visszavadítási erőfeszítések ezért is vannak szinte halálra ítélve, hiszen egy ilyen madarat "kirakni" a szabad természetbe szinte lehetetlen vállalkozás.
A madár a szabadban erdőlakó, főleg a part közelében marad. Párban vagy kis kolóniákban fordul elő (persze nagy kolóniákat már ha akarna sem tudna alkotni). Fészek gyanánt óriási fák üregeit használja.Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra

-

2008.05.08: Ráczné - Cook kapitány (Malukku kakadu) [125 kb]
2008.02.08: - Cook (Malukku kakadu) [6 kb]