Kékfejű ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Primolius
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Primolius)


Egyéb magyar nevek: Kékfejű ara, Hegyi ara

Angol neve: Blue-headed Macaw

Latin neve: Primolius couloni, Ara couloni
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Gebirgsara

Származási hely: Brazília, Peru, Bolívia

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 41 cm

Fészkeltetés: 22 x 40 x 30 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. Évente kétszer is költhet.

Tojások száma: 3 - 4

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 12 hét

Tartás, elhelyezés: Közepesen zajos, könnyen szelídülő, erős, nem kényes madár. Szeret rágcsálni, ezért biztosítsunk számára friss ágakat vagy más rágási lehetőséget. Elhelyezése külső röpdében ajánlott védőházikóval, melynek mérete 3 x 1,5 x 2 m. A frissen beszerzett madár számára legalább 18°C hőmérsékletet biztosítsunk, az akklimatizáció után már elegendő a minimum 5°C.

Egyéb tudnivalók: Ez a faj elsősorban erdőkben él, a folyók környékén. Általában párokban élnek, néha a költési időszakon kívül több madár is összeverődik. Elsősorban a vízparti fákat kedvelik.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.02.12 10:22
Vissza a főlapra
websas.hu

-