Goffin Kakadu

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Cacatua)


Angol neve: Goffin's Cockatoo

Latin neve: Cacatua goffini
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Goffin-Kakadu

Származási hely: Tanimbar-szigetek (Indonézia, Ausztráliától északra).Néha előfordul a Kai-szigeteken is.

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 32 cm

Nemek megkülönböztetése: A hím és a tojó egyforma, de a tojó írisze vörösesbarnásabb.

Fészkeltetés: 25 x 25 x 40 cm-es fészekodúban. Az odút helyezzük a röpde egy árnyékos, nyugodt sarkába. A fajnál a atapasztalatok szerint gyakoriak a terméketlen fészekaljak. Néha érzékeny lehet a zavarásra. Fészkelési időszaka általában májusban kezdődik.
A madarat Első ízben a londoni állatkert mutatta be: 1862-ben.
A tenyésztéséről jó 100 évvel később jelent meg megbízható adat. Ez a holland Schulte nevéhez fűződik. 25x25x40 cm-es odúban 3 tojás kelt a 28. napon.
A felnevelésük azonban nem sikerült. Másoknál is elakadt a dolog. A cseh Lomowa nem kockáztatott, maga nevelte fel a 13. napon a fészekből kivett kicsiket. A táplálék nyers reszelt sárgarépából, spenótból, kukoricadarából, 92 %-os proteinből, tejsűrítményből és csíráztatott magvakból állt.


Tojások száma: 2 - 4

Kotlási idő: 28 nap

Kirepülési idő: 8 hét

Etetés: Itthon a IV. séma alapján (Lásd: Tartás, idomítás). Thomas Arnd szerint az etetés napraforgómagból, zabból, búzából, hajdinából, hántolatlan rizsből álló keverékkel történjen. Adjunk még a madárnak főtt kukoricát, sokféle zöldséget és gyümölcsöt, friss ágakat virágokkal és bimbókkal. Rendszeres ásványi elemek és vitamin adagolás szükséges, különösen a C-vitamin fontos. Adjunk még csíráztatott magvakat, különösen a meleg nyári napokon.

Tartás, elhelyezés: A szakirodalom minimum 4 x 1,5 x 2 m-es röpdét javasol. Ez párban tartott madaraknál igaz, lakásban viszont egy jákó kalitka is megteszi, ha rendszeresen kiengedjük a madarat onnan. A kalit rácsának viszont különösen erős drótból kell lennie, mert igen erős csőre van. javasolt a 4-5 mm-es acérdrót használata!
Néha zajos madár. Egy felnőtt madár eleinte félénk és zárkózott lehet, de gyorsan szelídül. Ekkor egy aktív madarat ismerhetünk meg, aki szeret sokat rágcsálni, mozogni. A fajnál sajnos igen gyakoriak a toll és a csőr problémák. Fertőző vírusos betegségek okozhatnak hiányos tollazatot illetve deformálódott csőrt. A tollhiány akár a betegség után pár évvel is jelentkezhet.Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2001.08.31 11:25
Vissza a főlapra

-