Sárgatorkú papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Díszpapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Polytelis)


Egyéb magyar nevek: Barraband

Angol neve: Superb Parrot, Barraband Parakeet

Latin neve: Polytelis swainsonii
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Schildsittich

Származási hely: Új-dél-wales és Victoria állam. (Ausztrália)

Átlagos életkor: 15 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 40 cm

Ivarérettség: 18 hónapos korban.

Nemek megkülönböztetése: A képen jól látható, a bal oldali a Hím példány. A fiatalok nemük szerint hasonlítanak a szüleikre, de a színeik elmosódottabbak, Íriszük barnás.

Fészkeltetés: 18 x 18 x 60 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással.
Lengyel szerint Az ajánlott odúméret 25x25x40 cm, de a magasságot bátran lehet növelni.
A tapasztalatok szerint jobban kedvelik a 100—150 cm magas odút. Ehhez bebúvórampát kell neki építeni, amely akkor a legjobb, ha 45 fokos szögben áll. Másnál a 40x40x30 cm magas odú vált be.
A tojó egyedül kotlik. Fogságban a költési időszak kezdete márciusra tehető.
Eddig a fahéj mutációja keltett nagy feltűnést, s akárhányszor jelenik meg kiállításokon, mindig szenzáció.
Keresztezése ismeretes a hegyi papagájjal, a kéksapkás papagájjal, a rozellával, a királypapagájjal, a Barnard-papagájjal és a pirosszárnyú papagájjal.


Tojások száma: 4 - 6

Kotlási idő: 20 nap

Kirepülési idő: 35 napos korban. Kirepülés után a fiókák még sokáig a családdal maradnak. Évente csak 1 költést remélhetünk.

Etetés: A III. séma szerint (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve gyümölccsel, zöldeleséggel, lágyeleséggel. Táplálásukhoz az egyik jóhírű tenyésztő,
(Selzer)
60 % napraforgó,
20 % fénymag,
10 % zab és
10 % köles
keverékét ajánlja, természetesen a magokat csíráztatva is, továbbá zöldet és gyümölcsöt is — a földre helyezett etetőkből! A neveléshez okvetlenül igényelnek túrót, tejbe áztatott zabpelyhet és kétszersültet v. piskótát, ill. főtt tojást.


Tartás, elhelyezés: Tágas volier ajánlott védőházikóval felszerelve (méretek: 5 x 1 x 1,5 m egy pár számára). Békés természetű, hosszú életű madár, beszédutánzásra is megtanítható. Jól alkalmazkodó, ezért kalitban is jól tartható. A kalit mérete minimum 100 x 150 x 100 cm-es legyen (egy madár számára) és gyakran engedjük a lakásban repkedni. A hangja a legkevésbé sem mondható bántónak.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén főleg vízközelben látható, csupán a Murrunbidge folyó vízgyűjtő területén, kis csapatokban fordul elő. Gyakran lehet nimfapapagájokkal együtt látni. Tápláléka magvak, gyümölcsök, bogyók, virágok, nektár és rügyek. Röpte gyors, egyenes és nagy távolságok megtételére is képes. Az őszi hónapokban magas fák mély üregében költ, mindig vízközelben.
(A tartását a KTM 4/1990 rendeletének melléklete szerint nem kell bejelenteni.)



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-