Zöldszárnyú ara

(A szerző felvétele), Díszmadár magazinRendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Valódi arák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Ara)


Egyéb magyar nevek: Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara

Angol neve: Green winged macaw

Latin neve: Ara chloropterus, Ara chloroptera
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Dunkelroter Ara

Származási hely: Dél-Amerika északi része,

Átlagos életkor: 50 - 60 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 90 cm

Testsúly: 1000 - 1500 g

Ivarérettség: 5 - 7 éves korban

Nemek megkülönböztetése: Csak orvosi vizsgálattal lehetséges. A tojók feje valamivel kisebb. A fiatal madarak farka rövidebb, íriszük sötétbarna.

Fészkeltetés: Hasonló a Kék - sárga aránál ismertetettel

Tojások száma: 2 -3

Kotlási idő: 26 - 28 nap

Kirepülési idő: 3 hónapos korban

Etetés: Hasonló a Kék - sárga aránál ismertetettel

Tartás, elhelyezés: Egy arát a lakásban elhelyezni eléggé nehéz, hiszen nagy helyet igényel. A szakirodalom szerint a minimális ara kalit egy madár részére legalább 100 x 60 x 160 cm, ez elegendő lehet, de csak akkor, ha a madár rendszeresen mozoghat a lakásban. Ha ezt nem engedhetjük meg neki, akkor voliert javaslok, vagy madárszobát.
Nagy hangú madár, de szerencsére általában lakásban nem lármázik sokat. A fiatal állatok könnyen szelídülnek és nagyon kedves, szeretetre méltó társaink lesznek. Ezek a madarak igénylik a törődést, elhanyagolásuk esetén búskomorságba eshetnek, valamint nem kívánt pótcselekvésekbe menekülhetnek (pl. tolltépdesés)
Az emberhez szokott madarak nagyon kedvesen viselkednek gondozójukkal, szívesen játszanak vele. Élettel teli, néha zajos madár, nagyon kíváncsi és imád rágcsálni. Edzett, szívós, a költési időszakon kívül más papagájokkal is együtt tartható, nagyon nagy volierben akár a költési időszak alatt is. Szeret fürödni, zuhanyozni.


Ára: 300E Ft körül

CITES II. besorolása alá eső madár. Magyarországon található belőlük a legnagyobb fogságban élő populáció a szegedi Vadasparkban. Ezek a madarak a Természetvédelmi Hivatal által elkobzott állatok voltak. Az eredetileg kb. 130 példányból álló szállítmányból 40 példány elpusztult. A madarakat először a Fővárosi Állat- és Növénykertben és Szegeden helyezték el. A vizsgálatukkor kiderült, hogy az egész állomány egy veszélyes fertőző betegségben szenved, mely veszélyeztethet más madarakat is, ezért Budapesten felmerült a kiirtás lehetősége is. Szegeden ekkor télen 5 nap alatt felépítettek egy ideiglenes szállást a madarak számára. A fertőzést a Szegedi Vadaspark állatorvosának sikerült megállítani. Jelenleg több , mint negyven példány él itt, melyek számára 2000-ben készült el a tekintélyes nagyságú ház és egy hozzá tartozó tágas külső röpde. A szegedi populációból kapott 15 madarat a Nyíregyházi Állatpark.

Eredeti élőhelyén a trópusi erdőkben él párokban, kis csoportokban, néha viszont akár száznál is több egyedet számláló csapatokat alkot. Gyakran alkot vegyes csapatokat a Kék - sárga arákkal (Ara ararauna) és a Vörös arákkal (Ara macao). Viszonylag óvatos madár, röpte gyors, egyenes, szabályos erőteljes szárnycsapásokkal.Egy pár zöldszárnyú ara felnevelésének története
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2000.11.23 13:35
Vissza a főlapra
websas.hu

-

2007.10.27: Tatai Sándor - Zöldszárnyú (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [48 kb]
2000.11.23: Tatai Sándor - Frédi (képsorozat) (Zöldszárnyú ara) [71 kb]
2000.05.31: Kardos György - Koko (zöldszárnyú ara) [58 kb]
2000.05.31: Kardos György - Koko (zöldszárnyú ara) [49 kb]
2011.09.30: ATESZ - LILÓ (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [266 kb]
2008.07.27: dr Pappné Hajni - Paradicsom (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [118 kb]
2008.07.15: Kiss Andrea - Dezső (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [13 kb]
2007.05.11: Tünde, Ákos - Baba (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [923 kb]
2007.05.11: Áki....Tündi - Baba (Zöldszárnyú ara, Piros - zöld ara) [1 069 kb]