Kis sárgabóbitás kakadu

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Cacatua)


Egyéb magyar nevek: Aranyosarcú kis kakadu

Angol neve: Lesser Suphur-crested Cockatoo

Latin neve: Cacatua sulphurea
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Gelbwangenkakadu

Származási hely: A törzsalak Celebes és Butung szigete (Ausztrália közelében)

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 33 cm

Nemek megkülönböztetése: A hímek írisze fekete, a tojóké gesztenyebarna. Ez a különbség 1,5 éves korban alakul ki.

Fészkeltetés: Romhányi szerint 40 x 40 x 60 cm-es, Lengyel szerint 30 x 30x 70 cm-es, Arndt szerint 30 x 30 x 100 cm-es faodú. A madarak az odúban alszanak, tehát a tenyésztési idõszakon kívül is kell számukra odút biztosítani. Érdemes viszonylag nagy röpdében próbálkozni fészkeltetéssel, mivel ezen idõszak alatt a hímek igen agresszívvá válhatnak a tojókkal szemben, és kisebb röpdében akár meg is ölhetik azokat. Három éves kor alatt nem célszerû keltetni. Akár kétszer is költhet egy évben.

Tojások száma: 2 - 3, de akár 5 is lehet

Kotlási idő: 24 nap

Kirepülési idő: 8 - 10 hét. A szülõk a kirepülést követõen még kb. 2 - 3 hétig etetik a fiókákat, de ez után viszont már el akarják üldözni õket. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert esetleg odáig fajulhat, hogy megölik a fiókákat.

Etetés: A IV. séma alapján (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel, lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Kalitkás elhelyezése esetén a minimális méret számára 120 x 60 x 80 cm. Az egyedül tartott madár sok törõdést igényel, ha ezt nem kapja meg, akkor agresszívvá válhat. Hamar megszelídülõ, kedves, mulatságos társ válik belõle, viszont viszonylag sokat kiabál, fõleg reggel és este. Röpdés elhelyezésére 5 x 2 x 2 m-es ajánlott, védõházikóval kiegészítve. Fagymentes helyen (min 5°C ) kiteleltethetõ. Rendkívül erõs csõre miatt strapabíró kalitot/voliert készítsünk neki. Rengeteget rágcsál, szívós, keménykötésû papagáj.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a trópusi esõerdõk lakója (erre a tartásnál érdemes odafigyelni, naponta fürdési ill. zuhanyozási lehetõséget kell számára biztosítani), ahogy többnyire párban, vagy kisebb csoportokban (kb 10 példány) látható, de ahol több élelmet talál, ott nagyobb csoportok is összeverõdhetnek. Néha falvakba, vagy a hegyek közé (max 1500 m) is betér. Az õszi hónapokban költ, faüregekben, mindig vízközelben. Táplálékát a fákon gyûjti, röpte gyors és egyenes, lapos szárnycsapásokkal

Alfajok:
5 alfaja van:
A Cacatua sulphurea djampeana csőre valamivel kisebb, hazája a környékbeli szigetek: Djampea, Alor Pantar
A Cacatua sulphurea occidentalis fülfedői halványabb sárgák, nyaka, hasa kevésbé sárga, élőhelye Lombok, Sumbawa Flores, Nossa Penida szigetek
A Cacatua sulphurea abbotti a törzsalaknál nagyobb, az előzőhöz hasonlít, élőhelye Solomo Besar szigete


A Cacatua sulphurea parvula (Timor kakadu) a C. s. occidentalis-ra hasonlít, de annál kisebb, csõre csak 3,2 cm hosszú, élőhelye Timor és Szamoa szigete.

A Cacatua sulphurea citrinocristataa legismertebb, narancsbóbitás kakadu, melynek bóbitája és pofafoltja narancsszínű,
alapszíne pedig sárgásabb. Nagyon tehetséges beszéd és hangutánzó, hamar szelídül, élőhelye Szumba szigete. A populáció a népszerűségének köszönhetően erősen csökken, valószínűleg hamarosan át fog kerülni a CITES I. osztályába.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra

-

A faj tenyésztői:
Deák János
Hegyi Ferenc
Lipták József
Nagy Péter
Orosházi Sándor
Pócsi Béla

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2008.02.09: Venczkó Tamás - Sárgabóbitás kakadu (Aranyosarcú kis kakadu) [58 kb]
2008.02.09: Venczkó Tamás - Sárgabóbitás kakadu (Aranyosarcú kis kakadu) [57 kb]