Tengerkék ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Kékarák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Anodorhynchus)


Egyéb magyar nevek: Tengerkék ara

Angol neve: Glaucous Macaw

Latin neve: Anodorhynchus glaucus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Meerblauer Ara

Származási hely: Paraguay, Északkelet - Argentína, Uruguay, Brazília

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 72 cm

Etetés: Erõsen a pálmafélék gyümölcseire specializált madár, ezen kívül más gyümölcsöket, bogyókat, dióféléket eszik. Elvileg az V. séma lenne neki a megfelelõ (lásd Tartás, idomítás), egy kicsit több dióval, mogyoróval és persze sok zöldséggel, gyümölccsel.

Tartás, elhelyezés: Nincs róla sok adat. Csak pár állatkertben tartottak belõle példányokat, az utolsó regisztrált példány a A buenos aires-i állatkertben 1938-ban múlt ki. Valószínûleg nagy volierben, védõházikóval kiegészítve lehetne elhelyezni. Mivel a szubtrópuson él, ezért valószínûleg minimum 20°C-os hõmérsékletet kellene számára biztosítani.

Egyéb tudnivalók: Ez a faj valószínûleg kihalt, ezért sajnos csak rajzot tudtam róla szerezni. Eredetileg szubtrópusi erdõkben, pálmaligetekben, szavannákon élt, párban, családi kötelékekben, néha kisebb csapatokban. Fák üregében, sziklafalak hasadékaiban, folyóparti löszfalak üregeiben fészkelt.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-