Kuba amazonpapagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Amazon papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Amazona)


Egyéb magyar nevek: Kuba amazon, kubai fehérfejfoltos amazonpapagáj

Angol neve: Cuban Amazon

Latin neve: Amazona leucocephala (Linné 1758)
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Kuba-Amazone

Származási hely: Bahama-szigetek és Kuba

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 32 cm

Nemek megkülönböztetése: A tollazatot a zöld szín uralja, de különösen a fejen és a testen a tollak vége barnászölddel szegett, így sajátos hullámozottság alakul ki.
A homlok — a szemet is körülölelően — hófehér. Az arci rész és az áll, vm. a torok élénkpiros. Ez az arcot megfelező piros a homloki, a fejtetõre húzódó fehérrel határozottan elkülöníti a többi amazonfajtól.
A csőr világos szaruszínű.
A tojó csõre kisebb és valamelyest világosabb, de ez nem 100 százalékos megkülönböztetõ jel.


Fészkeltetés: Költési ideje áprilisban kezdődik. Az ajánlott odúméret 30 x 30 x 50 cm-es faodú, 10-12 cm-es röpnyílással (más források is pár cm-es eltéréssel, de hasonló méretről tesznek említést), ezt kb 8 cm-es magasságig korhadó fadarabkákkal töltsük fel, esetleg szórjunk szét ilyeneket a volierben, hogy a költőpár tölthesse fel az odút. Javasolt a költőpárt elkülöníteni, illetve a fészekodút belső védett házikóban felakasztani.

Tojások száma: 2 - 5

Kotlási idő: 28 nap

Kirepülési idő: 8 - 10 hét

Etetés: Napraforgómag, zab, kendermag, lenmag, búza, árpa, kukorica, köles, fénymag, dió, mogyoró, sok gyümölcs, zöldeleség, lágyeleség.

Tartás, elhelyezés: Egy madár számára legalább 100 x 60 x 60 cm-es volier javasolt, naponkénti röptetéssel. költőpár számára minimum ennek kétszerese javasolt, bár sikerült már 100x100x120 cm-es röpdében is költésre bírni). A beszoktatás idején minimum 25 °C-ot biztosítsunk és 70%-os relatív páratartalmat (megjegyzés: ezek az adatok általában befogott madarakra vonatkoznak, de javasolt a frissen beszerzett fogságban született madaraknál is betartani ezeket a szabályokat. Később se engedjük 15°C alá a hőmérsékletet (Thomas Arndt-nál ez az alsó határ 10°C )
A madár emberhez kötődése a szakirodalom szerint bámulatos, még a vadon befogott madár is rövid időn belül nagyon kedves, ragaszkodó társunk lesz - ettől függetlenül vadon befogott madár vásárlása nem javasolt, mivel CITES I. kategóriájú madár, tehát az ilyen csak csempészállat lehet. Hangutánzó képessége átlagos. Közepesen zajos madár de hajnalban és szürkületkor hangosabb is lehet, szeret sokat rágcsálni, kedveli a friss ágakat, hajtásokat. Más fajokkal általában agresszív.


Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén párban, illetve a költési időszakon kívül maximum 30 egyedet számláló kisebb csapatokban él. Élelemszerzés közben csendes, máskülönben - különösen repülés közben zajos madár, röpte gyors, egyenes határozott szárnycsapásokkal. Költési időszaka március és augusztus közé esik, mikor fák odvaiban keres magának fészket. Költési szokásai megegyeznek a fnt leírtakkal. A kikelt fiókákból nem mindig tud kirepülni mindegyik, mivel a szülők gyakran eléggé kaotikusan viselkednek. A tojó általában a kikelés 4. hetében már elhagyja a fészket, ettől kezdve a fiókák egyedül tartózkodnak a fészekben, A szülők naponta kétszer járnak vissza hozzájuk etetni. Kirepülés után a fiókák általában még sokáig a szülőkkel maradnak.

Figyelem! CITES I. kategóriájú madár! Vásárolni kizárólag tenyésztett példányokat szabad, melyek egyedi azonosítóval vannak ellátva és CITES papírral rendelkeznek

Alfajok:
A faj a törzsalakon kívül még négy alfajjal rendelkezik:
a.l. palmarum: nyugati kuba-amazon: Alapszíne sötétebb, hasán a vörös folt nagyobb és sötétebb, torokfoltja sötétebb.

a. l. caymanensis: nagy kajman-amazon: valamivel nagyobb, mint a törzsalak, alaszíne sárgásabb, fejte tetején a fehér, hasán a vörös folt kisebb.

a. l. hesterna: kis kuba-amazon: valamivel kisebb (30 cm), alapszíne sárgásabb, hasfoltja nagyobb és sötétebb, torokfoltja sötétebb.

a. l. bahamensis: bahamai kuba-amazon: kicsit nagyobb(34 cm), fején a fehér folt lényegesen nagyobb, hasfoltja kisebb vagy hiányozhat, a farktükör vörös foltjai kisebbek.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2005.09.21 19:40
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Balázs János
Varga Lajos

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni