Barnafülű papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Vörösfarkú papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Pyrrhura)


Egyéb magyar nevek: Barnafülű papagáj

Angol neve: Maroon-bellied Conure

Latin neve: Pyrrhura frontalis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Braunohrsittich

Származási hely: Brazília, Uruguay, Paraguay, Argentína északi része

Átlagos életkor: 15 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 28 cm

Nemek megkülönböztetése: Csak szakértői vizsgálattal állapítható meg. A tojó valamivel kisebb, homlokcsíkja kicsit keskenyebb, hasfoltja kisebb lehet.

Fészkeltetés: 20 x 20 x 70 cm-es fészekdoboz, 8 cm-es röpnyílással. Akár kétszer is költhet egy évben. A tojó egyedül költi ki a tojásokat, a fiókák táplálásában viszont már a hím is részt vesz.

Tojások száma: 3 - 9

Kotlási idő: 28 nap

Kirepülési idő: 50 nap

Etetés: IV. séma alapján (lásd Tartás, idomítás) kiegészítve gyümölccsel, zöldségekkel, lágyeleséggel és esetleg élőeleséggel (bogárlárvák, pl. lisztkukac)

Tartás, elhelyezés: A szakirodalom élénk madárnak írja le, ezért voliert javasol neki (bár a szakirodalom, minden madárnak ezt javasolja). Az én tapasztalataim ezzel a madárral kapcsolatban mások voltak, de ez természetesen lehet elszigetelt jelenség is. Tehát a javaslat 2 x 1 x 2 m-es volier. Szerintem kalitban is jól tartható, természetesen naponta ezt a madarat is engedjük ki repkedni egy kicsit. Nem hangos madár (legalábbis lakásban nem az), a fiatalon beszerzett példányok könnyen szelídülnek, néhány szó erejéig "beszédre" is taníthatóak.

Egyéb tudnivalók: A szabadban ezek a madarak nagy csapatokat alkotva élnek az erdőségekben, szavannákon, síkvidékeken és a hegyek között maximum 1300 m-es magasságig. A nagy csapat eléggé nagy lármával bír, röptük gyors és viszonylag hosszabb távokat is képes megtenni. Néha más papagájfajokkal keveredve keresik a táplálékot, mely magvakból (a tejes kukoricát nagyon szereti) gyümölcsökből, bogyókból, virágokból, rovarokból áll. Fészküket legalább 3 méter magas faodúkban rakják, költési idejük a téli hónapokra tehető.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Rácz Sándor

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2011.03.06: Bíró Bálint - Gyűrűs (Pyrrhura molinae) [200 kb]