Vöröshasú ara

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Orthopsittaca
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Orthopsittaca)


Egyéb magyar nevek: Vöröshasú ara

Angol neve: Red-bellied Macaw

Latin neve: Orthopsittaca manilata, Ara manilata
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Rotbauchara

Származási hely: Kolumbia, Peru, Venezuela, Guyana, Brazília

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 50 cm

Nemek megkülönböztetése: Csak szakértõi vizsgálattal lehetséges

Fészkeltetés: 22 x 22 x 60 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. Költésnél elõnyben részesíti a majdnem teljesen sötét belsõ röpdét. Költés közben nagyon félénk, a zavarásra, fészekkontrollra érzékeny.

Tojások száma: 3 - 5

Kotlási idő: 25 nap

Kirepülési idő: 11 hét.

Etetés: Az V. séma szerint, a szokásos kiegészítõkkel (lásd: Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: 3 x 1,5 x 2 m-es volier védõházikóval kiegészítve., Télen fûtést igényel (Akklimatizáció elõtt 20°C, utána 10°C). Közepesen zajos, félénk madár, jó bánásmód mellett megszelídíthetõ. Az akklimatizáció közben érzékeny, hajlamos a minden elõzetes tünet nélküli elhullásra. Fürdési igénye csekély, szeret rágcsálni friss ágakat.

Egyéb tudnivalók: Elsõsorban pálmaligetek lakója, a vízparti, illetve mocsaras területeket kedveli a síkvidékeken, vagy az alacsony (500 m) hegységekben. Kis csapatokban fordulnak elõ, melyek a költési idõszakon kívül akár száz fõs csapatokká bõvülhetnek. Néha vegyes csapatokat alkot a Közönséges amazonpapagájjal (Amazona amazonica), vagy a Vörös szárnyélû arával (Ara severa). Röpte gyors, ritmikus szárnycsapásokkal.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.02.12 09:51
Vissza a főlapra
websas.hu

-