Katalin-papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Vastagcsőrű papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Bolborhynchus)


Egyéb magyar nevek: Katalinpapagáj

Angol neve: Lineolated Parakeet

Latin neve: Bolborhynchus lineola
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Katharinasittich

Származási hely: Dél-Amerika, az Andok keleti lejtői, Nyugat-Venezuela, Közép-Peru

Átlagos életkor: 10 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 17 cm

Nemek megkülönböztetése: Nehezen elkülöníthető, a tojó valamivel kisebb, fakóbb, csíkozása gyengébb.

Fészkeltetés: 18 x 18 x 30 cm-es, vagy (Lengyel szerint) 17 x 17 x 28 (mások szerint 25 x 15 x 15) faodú, 5 cm-es röpnyílással. Kolóniában tartva nagyobb a fészekrakási kedve, így évente 2-3 fészekaljra is számíthatunk. Az odút töltsük fel 4-5 cm-es magasságig korhadó fadarabkákkal. Fogságban a költési időszak májusban szokott kezdődni. A fészekkontrollra érzékeny madár, ezért ezt próbáljuk a minimumra szorítani. A tojó egyedül költ, a második lerakott tojásnál kezdi meg a kotlást.

Tojások száma: 4 - 5

Kotlási idő: 18 - 20 nap

Kirepülési idő: 6 hét

Etetés: A III. séma szerint (lásd: Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Nem igényel nagy helyet, más madarakkal könnyen megfér, békés, nyugodt természetű madár. Akár nagyobb kalitban (60x40x50 cm) is költésre bírható, de tenyésztési célokra inkább társas röpde javasolt. Fagymentes helyen átteleltethető, de védőházikóról gondoskodni kell. Az egyedül tartott madár számára egy hullámos papagájnak megfelelő kalit is elegendő (50 x 30x 40 cm). Itthon még nem nagyon elterjedt madár, mivel nem túl látványos madárka, Nyugat-Európában mégis nagyon közkedvelt, mert egyedül tartva jobban megtanítható beszélni, mint a hullámos papagáj Kedves, békességes madár, amely sohasem rikácsol, s ha a szobában szabadon engedjük, nem tesz semmiben kárt, valóban ideális szobatárs.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén kis (5-10 fős) csapatokban él a hegyvidéki erőkben kb 600-2000 m-es magasságban. Rejtőzködő életmódot folytat, melyet a szinte egységes zöld színe is elősegít. Röpte nagyon gyors, egyenes, a lombkorona felett szokott repülni. közben csivitel. Általában az őszi, és téli hónapokban költ, többnyire saját maga által vájt odúban.

Alfajok:
Egy alfaja van a Bolborhynchus lineola tigrinus ,(Andok-katalinpapagáj) mely alapszíne sötétebb, csíkozottsága jobban hangsúlyozott.

Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Mayer Zsófia
Tóth Lajos

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2009.06.15: K.Ildikó - Menta (katalinpapagáj) (Katalinpapagáj) [4 kb]
2008.09.27: metikus - Zafír (Katalinpapagáj) [276 kb]
2008.09.27: metikus - Zafír (Katalin papagáj) [129 kb]