Pennant papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Rozellák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Platycercus)


Egyéb magyar nevek: Pennant papagáj

Angol neve: Crimson Rosella

Latin neve: Platycercus elegans
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Pennantsittich

Származási hely: Ausztrália

Átlagos életkor: 25 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 36 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó valamivel kisebb, mint a hím. A fiatal madarak 16 hónapos korukban színesednek ki.

Fészkeltetés: 25x25x60 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. A költési idõszakuk általában áprilisban szokott kezdõdni, a tojó egyedül költ, a pár a fiókákat együtt neveli. Akár kétszer is költhet egy évben.

Tojások száma: 5 - 8

Kotlási idő: 21 nap

Kirepülési idő: 35 - 40 nap de a szülõk még ezután is 4 - 5 héten át etetik a fiókákat

Etetés: Kanári keverék, köles, napraforgómag, zöldeleség, alma. III. séma szerint, lásd: Tartás, idomítás

Tartás, elhelyezés: Tágas volier ajánlott, egy párnak minimum 4 x 1 x 1,5m-est javasolt a szakirodalom, védõházikóval kiegészítve, de az itthoni tapasztalat azt mutatja, hogy kisebb volierben is sikeresen tenyészik. A minimális kalit méret számára 120x60x80 cm-es. Kevésbé zajos madár, aktív, sokat és szívesen repkedõ, keménykötésû madár. Szeret rágcsálni, más fajokkal nem tartható együtt.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén általában a part menti és hegyvidéki (max 1900 m) erdõkben található, de néha a városok peremkerületeiben is felbukkan. Többnyire párokban, vagy kis csoportokban látható. A téli hónapokban néha vonuló életmódot folytat. A fiatalok általában jobban kedvelik a nyílt füves-bokros területeket, ahol nagyobb csapatokat is alkothatnak, az öregebb madarak viszont az erdõket részesítik elõnyben. Nem félénk madár, könnyen megközelíthetõ. Röpte hullámzó jellegû, nem gyors. Költési idõszaka augusztus és január közé esik.

Alfajok:
Ennek a fajnak négy alfaja van:
A Platycercus elegans nigrescens kisebb, alapszíne sötétebb, hát- és szárnytollain keskenyebb a szegély, élõhelye Északkelet-Queensland.
A Platycercus elegans melanoptera hátán és szárnyán hangsúlyosabb a fekete szín, élõhelye Kangoroo szigete.
A Platycercus elegans adelaide Forshaw szerint a törzsalak és a Szalmapapagáj (Platycercus flaveolus) keresztezõdésébõl származik, tehát nem igazán alfaj, hanem hibrid. Nevét élõhelyérõl, az ismert nagyvárosról kapta, igen sokféle színösszeállításban fordul elõ.

Mutációk: Kék, sárga, albínó
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:57
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Békefi Géza
Bodonyi Tímea
Deák János
Diószeghy Sándor
Dr. Feledi Péter
Fónagy Csaba
Hegyi Ferenc
Káni György
Kónya Endre
Kresz Mátyás
Lehoczki Ferenc
Leidál Gábor
Makay Tibor
Olman Zoltán
Osztotics Tamás
Pápai Zsolt
Sirkó László
Szánthó Gyula
Szták Miklós
Tóth Lajos

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2008.10.01: Ati - Csuri (Pennant papagáj) [283 kb]
2007.03.20: moki - szenyor pipi (Pennant papagáj) [221 kb]