Tűzszárnyú papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Keskenycsőrű papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Brotogeris)


Angol neve: Grey-cheeked Parakeet

Latin neve: Brotogeris pyrrhopterus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Feuerflügelsittich

Származási hely: Dél Amerika: Nyugat ecuador, Peru a Chone folyótól északra fekvő területek

Átlagos életkor: kb. 15 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 20 cm

Nemek megkülönböztetése: Ivari kétalakúság nincs. A fiatal madarak feje tetején a kék árnyalat hiányzik. A tojók nagy általánosságban kisebbek, mint a hímek.

Fészkeltetés: 18 x 18 x 60 cm-es, illetve Lengyel szerint 17x17x28 cm-es fészekodút kínáljunk a madarainknak. Fészkeltetése különösebb gond nélkül sikerülhet, akár társas volierben is, bár itt néha a többi madár zavarhatja a fészkelésben a párunkat - ezt tágas társas volierrel elkerülhetjük. A költési idény európában áprilisban kezdődik ennél a fajnál. Fészekodúnak szíveseben fogadnak el fatörzseket, mint mesterséges odút, ezért ha tehetjük kínáljunk nekik öreg, korhadt belsejű fatörzseket - ezekben ugyanis szeretik saját maguk kialakítani a fészekodút. Ez a munka ráadásul ösztönzi a madarat a költésre is. Társas röpdében akár több tojó is költ ugyanabban az odúban. A költést az utolsó tojás lerakása után kezdi meg a tojó, a kotlásban mind a két szülő, de akár rokon, illetve egyéb rokoni kapcsolatban nem álló madár is részt vesz. A költési időszakban az egyébként szelíd madár agresszív lehet a gondozójával szemben - ez teljesen normális fészekvédő ösztön.

Tojások száma: 4 - 6

Kotlási idő: 23 nap

Kirepülési idő: 7 hét

Etetés: Magvakat, gyümölcsöket kedveli. Különösen szereti a banánt. Nem veti meg a zsenge kukoricát sem, és felszed lárvákat, rovarbábokat, melyeket eredményes beszoktatás esetében kiválthatunk lisztkukaccal és más rovareleséggel.

Tartás, elhelyezés: Az egyedül tartott madár számára 120 x 40 x 50 cm-es kalitot biztosítsunk. Egy pár madár számára 2,5 x 1 x 2 m-es röpde javasolt, védőházikóval kiegészítve. A madár télen fűtést igényel, a beszoktatási idő alatt (importált madár esetén) min. 20°C , beszoktatás után minimum 10°C-os hőmérsékletet biztosítsunk számára.
A fiatalon beszerzett madarak könnyen szelídülnek az idősebb korban hozzánk került madarak viszont valószínűleg félénkek és bizalmatlanok maradnak. Közepesen zajos, élénk, madár. Fürdési igénye kicsi. Éjszakára a madár szívesen vonul be aludni a fészekodúba.


Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén párokban, kis (maximum száz egyedet számláló) csapatokban él. A csapat zajos, sokat mozog, egy helyben nem maradnak sokáig. Kedvelik a bokrokat, illetve a közepes magasságú fákat. Szeretnek az ágak között mászni, ott rovarok után kutatni. Röpte gyors és egyenes. A cserjéseket, fás lejtőket, nyílt, száraz erdőket, illetve banánültetvényeket kedvelik. Elterjeszkedésük magassághatára kb. 500 m.
Alfaja nincs.



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2000.03.05 20:00
Vissza a főlapra
websas.hu

-