Müller papagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Nagycsőrű papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Tanygnathus)


Egyéb magyar nevek: Müller edelpapagája, éjszakai madapapagáj

Angol neve: Muller's Parrot

Latin neve: Tanygnathus sumatranus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Müllers Edelpapagei

Származási hely: Fülöp-szigetek és Celebesz

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 32 cm (szárny fesztáv: 200-220 mm)

Nemek megkülönböztetése: Nagyon hasonlít a kéktarkójú edelpapagájra.
Az egész tollazat zöld. A fejen és a farkfedőkön világosabb. A szárnyon a díszítés kékes és sárga. Az orrviasz és a szemgyűrű szürke. A zöld farktollak spicce aranyos. A piros csőr vége szürkés. A láb zöldesszürke.
A szárny sötétzöld. A láb kékesszürke.
A tojó zöld tollazata kevésbé aranyos, a fiókszárny kékje elmosódottabb. A csőre fehéres v. halvány szaruszínű. A fiókák a tojóra hasonlítanak, a hím és a tojó közti színkülönbségek 10-12 hónapos korban jelennek meg.


Fészkeltetés: 28 x 28 x 60 cm-es fészekdoboz javasolt. Költési időszaka tavasszal szokott kezdődni.

Tojások száma: 2. A fészekalj általában két korban igen eltérő fiókából szokott állni. Egyéb adatot a fészkeltetésről nem találtam.

Etetés: Lágyevő faj, ezért csak haladó madártartók számára javasolt faj. A szokásos lágyevő étrendet biztosítsuk számára (lásd Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Tágas voliert (4 x 1 x 2 m) javasol számára a szakirodalom. Az akklimatizáció alatt minimum 24°C-ot szükséges számára biztosítani, ez később csökkenthető 10°C-ra. Az egész évben biztosítsunk számára fészekdobozt.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén párokban, illetve költési időszakon kívül kisebb csoportokban látható. Éjszaka is aktív madár. Aratási időben rendszeresen ellátogat a helyi lakosok kertjeibe. Élettere erdőszélekre, kisebb erdőkre, másodlagos növényzettel borított területekre, illetve nyitott, fákkal tarkított rétekre terjed ki, általában max 500 m-es tengerszint feletti magasságig.
Költési időszaka szeptemberben kezdődik, mikor fészkét általában elhalt fák odvában rakja kb. 30 m. magasságban.


A törzsalakon kívül 5 alfaja van. Ezek a következők:
— s. sangirensis: Sangir-szigeti madapapagáj (Forshawnál a Müller-edel alfaja), - Talaud Parrot- Talaud-Edelpapagei
Élőhelye: Sangir és Talaud-sziget.
— s. burbidgii: zöld madapapagáj (Müller zöld edelpapagája),-Burbidge's Blue-backed Parrot-Weisschnabelpapagei
Élőhelye: Sulu Archipelago, Fülöp-szigetek
— s. everetti: sötét madapapagáj - Everett's Blue-backed Parrot- Kleiner Weisschnabelpapagei
Testnagysága a törzsalakénál kisebb (31 cm), élőhelye: Leyte szigete, Mindanao, Negros, Panay , Samar, Fülöp-szigetek.
— s. duponti: kék madapapagáj - Du Pont's Blue-backed Parrot - Du Ponts Weisschnabelpapagei
Testnagysága a törzsalakénál kisebb (31 cm), élőhelye:Luzonsziget, Fülöp-szigetek
— s. freeri: hosszúfarkú nagy madapapagáj - Freer's Blue-backed Parrot- Polillo-Weisschnabelpapagei
Testnagysága a törzsalakénál nagyobb (34 cm), élőhelye:Polillo-sziget, Fülöp-szigetek

Felhasznált irodalom: Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.22 08:42
Vissza a főlapra
websas.hu

-