Rozella papagáj

(Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai)



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Rozellák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Platycercus)


Egyéb magyar nevek: Rozella papagáj

Angol neve: Eastern Rosella

Latin neve: Platycercus eximinus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Rosella

Származási hely: Ausztrália

Átlagos életkor: 15 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 30 cm

Testsúly: 70 - 100 g

Nemek megkülönböztetése: A tojó színei tompábbak, kevesebb rajtuk a vörös szín. A fiatal madarak a tojóhoz hasonlítanak, de a fejük hátsó részén zöld folt látható

Fészkeltetés: 30x30x45 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. A tojó egyedül költ, a hím eteti, a kikelt fiókákat az elsõ tíz napon a tojó eteti, utána a hím. Kétszer is költhet évente, a költési idõszaka fogságban áprilisban szokott kezdõdni.

Tojások száma: 4 - 9

Kotlási idő: 21 nap

Kirepülési idő: 35 nap.

Etetés: Kanári keverék, köles, napraforgómag, zöldeleség, alma, gyümölcs, szokásos kiegészítõk (III. séma, lásd: Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: 70 x 50 x 60 cm-es kalit, vagy volier, melynek mérete egy pár számára 4 x 2 x 1.5 m védõházikóval felszerelve. Az ilyen helyen a madár kiteleltethetõ. Nem zajos, hangja kellemes, aktív, sokat mozgó, élénk madár, jól repül. A betegségekkel szemben jó ellenálló képességet tanúsít. Szeret fürödni, rágcsálni, a talajon mászkálni, abban turkálni, amiért rendszeres takarítására oda kell figyelnünk

Ára: 6-10E Ft

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a part menti és hegyvidéki (max 1300 m) fás, nyíltabb területeket kedveli, de gyakran a városokba is betér. Nyáron párokban, vagy kisebb csoportokban látható, télen viszont nagyobb, akár száz fõs csoportokat alkot. Nem félénk madár, olykor Pennant papagájokkal (Platycercus elegans) együtt látható. Fészkét élõ, vagy korhadt fák odvaiban rakja, fészkelési idõszaka szeptember és január közé esik. Röpte gyors, hullámzó jellegû. Könnyen szelídíthetõ, kedves madár.

Alfajok:
Két alfaja van:
A Platycercus eximinus cecilae feje és begye sötétebb vörös, hátán és szárnyán a szegélyek aranysárgák, farkcsíkja kékeszöld, élõhelye Queensland délkeleti, és Új-Dél-Wales északkeleti része. A törzsalakkal gyakran keveredik, ezért sok az átmeneti alak.
A Platycercus eximinus diemenensis fehér pofafoltja nagyobb, fején és begyén a vörös szín sötétebb és kiterjedtebb, hazája Tasmania.
Mutációk: 1977 óta ismert a lutínó.
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:57
Vissza a főlapra
websas.hu

-

A faj tenyésztői:
Arláth Péter
Balázs János
Bodonyi Tímea
Csongrádi László
Deák János
Diószeghy Sándor
Dr. Feledi Péter
Fónagy Csaba
Haffenscher Imre
Hegyi Ferenc
Horváth Csaba
Káni György
Kisberk Szabolcs
Kocsis József
Koleszár Gábor
Kónya Endre
Kresz Mátyás
Kutas Sándor
Lehoczki Ferenc
Leidál Gábor
Makay Tibor
Mayer Zsófia
Olman Zoltán
Pápai Zsolt
Paraszt László
Radnay Zoltán
Sándor János
Sirkó László
Szalay László
Szánthó Gyula
Székely Tibor
Szták Miklós

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2009.07.05: R. Sanyi - rozellák (Rozella papagáj) [154 kb]
2007.12.28: Kovács Krisztián - KOKO (Kék rozella) [85 kb]
2007.11.27: F. Zoli - Szotyi (Rozella papagáj) [55 kb]