Kis jácintara

Teljes oldal frame nélkül


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Kékarák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Anodorhynchus)


Egyéb magyar nevek: Kis jácintara

Angol neve: Lear's Macaw

Latin neve: Anodorhynchus leari
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Lear-Ara

Származási hely: Brazilia, Bahia tartomány

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 75 cm

Fészkeltetés: 50 x 60 x 80 cm-es faodúban, 18 cm-es röpnyílással. Eddig nagyon kevésszer sikerült fogságban költésre bírni.

Tojások száma: 1 - 2

Kotlási idő: 25-30 nap

Kirepülési idő: 90 nap. A fiatal madarak gyakran még egy ideig a szülőkkel maradnak.

Etetés: Az V. séma szerint (lásd Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Viszonylag nagy volierben érzi jól magát (10 x 3 x 2.5 m), ezt még védőházikóval is ki kell egészítenünk (3 x 2 x 2 m). A volier igen vastag (3 - 4 mm-es) acéldrótból készült drótfonatból készüljön. Minimum 15°C -os hőmérsékletet kell számára biztosítani.

Egyéb tudnivalók: Erősen veszélyeztetett faj (CITES I), a vadon élő populáció kevesebb, mint 200 egyedből áll. Eredeti élőhelyén általában kis (8 - 30 fős) csoportokban fordul elő, de párosával, vagy családi kötelékben is látható. Félénk, vészjelzés esetén az egész csapat felszáll és rövid ideig kőröz, mielőtt újra leszáll, vagy elrepül. A párokat, vagy családokat a csapatban könnyű felismerni, mivel ezek a csapaton belül is összetartanak. Költési időszaka decembertõl májusig tart, fészkét meredek sziklafalakon rakja, az alvóhelynek használt faüregek általában költésre nem alkalmasak. Bár egy sziklafalon elég sok költőhelyet találhatnának, mégis egy sziklafalon csak néhány pár költ. A szaporodási ütemük eléggé lassú, hiszen egy fészekalja csupán 1 - 2 tojásból áll és a fiatal madarak gyakran esnek áldozatául a ragadozóknak, betegségeknek, illetve a vadászoknak.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu