Fehérbóbitás kakadu

Teljes oldal frame nélkül


(Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai)
Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Cacatua)


Egyéb magyar nevek: Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu

Angol neve: White Cockatoo

Latin neve: Cacatua alba
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Weisshaubenkakadu

Származási hely: Az északi Maluku-szigetek (Ausztrália közelében): Obi, Batjan, Halmahera, Tidore, Ternate.

Átlagos életkor: 50 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 46 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó írisze sötét vörösesbarna, a feje valamivel kisebb, mint a hím madáré

Fészkeltetés: Legjobb eredményt természetes faüreggel érhetünk el, melynek mérete: 40 cm átmérõjû, 150 cm magas. Költés közben agresszívvé válik. Költés közben fehérje igénye nagymértékben fokozódik, ezt pótolni kell, különben a felnevelendõ fiókák látják kárát.

Tojások száma: 2

Kotlási idő: 29-33 nap

Kirepülési idő: 11 - 14 hét.

Etetés: Napraforgómag, zab, kukorica, kendermag, dió, mogyoró. Ezen kívül sok gyümölcs, zöldeleség, lágyeleség, szépia. (V. séma, lásd: Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Rendkívül erõs csõrû madár, ezért ajánlott legalább 3 mm átmérõjû drótból készült volierben tartani. A volier légtere legalább 1,5 m3 legyen, de párban tartott madaraknál ennek a helynek a háromszorosát biztosítsuk. A szakirodalom szerint az ideális volier nagyság számára 6 x 2 x 2 m, védõházikóval felszerelve. Fagymentes helyen kiteleltethetõ (min 5°C ). Eléggé lármás madarak, sokan a legokosabb papagájok egyikének tartják. Mozgékony, gyorsan szelíddé váló madár. Beszédre megtanítható. A jó bánásmódot kedvességgel, szoros kötõdéssel hálálja meg. Sokat, és intenzíven rágcsál. A jókedvû kakadu rendkívül szórakoztató társ lehet, különféle mutatványokat talál ki, illetve taníthatunk meg neki. Kalitkás elhelyezése nem javasolt, lakáson belül pl. egy 100 x 60 x 160 cm-es volier már elegendõ lehet, ha rendszeresen kiengedjük a lakásban.

Egyéb tudnivalók: Ez a madár jelenleg a CITES II. besorolása alá esik, de a populáció csökkenése miatt, lehetséges, hogy hamarosan I. besorolásúvá lép elõ. Erdõkben, nyílt fás vidékeken él elsõsorban a partközelben, vagy mocsaras területeken. Párokban, vagy kis csapatokban fordul elõ. Könnyû észrevenni, megközelíteni azonban nagyon nehéz, mivel óvatos, félénk madár. Röpte gyors, egyenes. Költési idõszaka december és március közé esik, a tojó általában januárban rakja le a tojásokat, fészkét általában magasan ( 6m) pálmafák üregében rakja.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:57
Vissza a főlapra
websas.hu


A faj tenyésztői:
Deák János
Hegyi Ferenc
Orosházi Sándor
Paraszt László

A fenti lista nem teljes, érdemes a tenyésztők oldalon tovább is keresni

2011.12.24: Mesi és Fecó - Alba (Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu) [66 kb]
2011.12.24: Mesi és Fecó - Kopi úr (Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu) [266 kb]
2010.09.09: Mesi és Fecó - Alba (Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu) [64 kb]
2010.09.09: Mesi és Fecó - Alba (Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu) [65 kb]
2009.11.11: Mesi - Alba baba (Fehérbóbitás kakadu, esernyõs kakadu) [22 kb]
2007.02.12: Adler - Alex (Fehérbóbitás kakadu) [684 kb]
2006.11.06: Molnár Judit - Bóbita (Fehérbóbitás kakadu) [123 kb]