Inka kakadu

Teljes oldal frame nélkül


(Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai)
Rendszertani besorolás:
KAKADUFÉLÉK --- Valódi kakaduk --- Kakaduk
(CACATUIDAE --- Cacatuinae --- Cacatua)


Egyéb magyar nevek: Inka kakadu

Angol neve: Major Mitchell's Cockatoo

Latin neve: Cacatua leadbeateri
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Inkakakadu

Származási hely: Ausztrália

Átlagos életkor: 40 - 50 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 35 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó bóbitáján a narancs sáv szélesebb, írisze vörösesbarna. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, színeik halványabbak, de a hím madarakon a vöröses árnyalat jobban érvényesül.

Fészkeltetés: 30 x 30 x 70 cm-es fadoboz, 25 cm átmérõjû röpnyílással. Mindkét szülõ részt vesz a költésben, a tojó általában nappal ül a tojásokon, a hím éjjel. A kikelt fiókákat mindkét szülõ eteti, a fiatalok sokáig a szülõk közelében maradnak. Fogságban tenyésztésnél viszont figyelnünk kell a hím madár viselkedését, mert megtámadhatja a fiókákat. Ez esetben távolítsuk el a fészek közelébõl. A fiókákat a tojó egyedül is képes felnevelni. Meglepõen könnyû költésre bírni.

Tojások száma: 2 - 4

Kotlási idő: 30 nap

Kirepülési idő: 6 hét, de egy-két héttel hoszabb is lehet.

Etetés: V. séma, lásd: Tartás, idomítás.

Tartás, elhelyezés: legalább két köbméter légterû erõs volier. A legszebb és a legnehezebben beszerezhetõ kakadu, éppen ezért a legdrágább is. Nehezen szelídíthetõ, sok türelmet, gondoskodást igényel, ha mégis sikerül. A fiatal madaraknál természetesen könyebb dolgunk lehet. Néha igen zajos madár, az akllimatizáció után nagyon szívós.

Egyéb tudnivalók: Általában párokban, kis csoportokban fordul elõ, de néha akár 600 fõt számláló csapatokba is összeverõdik. A fával borított száraz övezetek lakója, élettere és ezáltal a populációja csökkenõben van. Általában kora hajnalban, vagy szürkületkor megy inni, meglehetõsen félénk madár. Röpte szárnycsapásokból és siklórepülésbõl áll, repülési tudása akrobatikus, ha kell, akár hátrafelé is repül. Költési ideje december és augusztus közé esik, fészkét eukaliptuszfák üregében rakja, egy fészeküreget általában több éven keresztül használ.

Alfaja: a Cacatua leadbeateri mollis mely a törzsalaknál kisebb, bóbitája sötétebb vörös,a narancs sáv halványabb, keskenyebb, vagy eselteg teljesen hiányzik.
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:57
Vissza a főlapra
websas.hu