Kis katonaara

Teljes oldal frame nélkül


(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Valódi arák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Ara)


Egyéb magyar nevek: Kis katonaara

Angol neve: Military Macaw

Latin neve: Ara militaris
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Kleiner Soldatenara

Származási hely: Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Peru

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 70 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó valamivel kisebb, a fiatal madarak színei fakóbbak.

Fészkeltetés: Erős fészekdoboz, melynek mérete 50 x 50 x 80 cm, 17 cm-es röpnyílással. Költési időszaka fogságban általában júniusban kezdődik, ilyenkor a madarak agresszívabbak lesznek. A fészekkontrollra esetenként érzékeny lehet. A dobozt lehetőleg helyezzük el úgy, hogy azt kívülről is meg tudjuk vizsgálni.

Tojások száma: 2-3

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 12-14 hetes korban. A fiatal madarak a kirepülés után kb 2 héttel vállnak teljesen önállóvá, de általában ezután is a szülőkkel maradnak még egy ideig.

Etetés: Az V. séma alapján (lásd tartás idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, zöldeleséggel, lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Talán a legnagyobb hangú ara, éppen ezért lakásba nem való. Nagy voliert igényel, az ideális méret számára 6 x 3 x 2 m-es, 3 x 2 x 2 m-es védőházikóval felszerelve. Az újonnan importált madarak félénkek lehetnek, de elég hamar hozzászoknak az új helyükhöz és gondozójukhoz. Az akklimatizálódott példányok nem túl érzékenyek. Sokat rágcsál, szeret fürödni, illetve zuhanyozni, a költési időszakon kívül más arákkal is együtt tartható. Nagyon szeretetre méltó értelmes madár, beszédutánzási készsége jó.

Egyéb tudnivalók: Szigorúan védett madár (CITES I.), éppen ezért nagyon ritkán lehet vele találkozni. Egy-két nagyobb állatkertben találhatunk esetleg példányokat. Eredeti élőhelyén párokban, családi csoportokban, vagy viszonylag nagy (40 példányt számláló) csapatokban él (a költési időszakon kívül), elsősorban a száraz trópusi erdőkben, de a tengerparti, síkvidéki, és hegyvidéki (max 2500 m magasan) erdőkben is előfordul. Nem túl félénk, bár óvatos madár, de meg lehet közelíteni. A költési időszak közben a fészkéről elég nehéz elijeszteni, csak akkor menekül, ha valós veszélyt lát. Röpte gyors, lassú, szabályos szárnycsapásokkal. Költési időszaka márciustól augusztusig tart, fészkét fák üregében, vagy mészkő sziklákon rakja, de legszívesebben a császárharkály (Campephilus imperialis) elhagyott fészkét használja, ami általában legalább 20 m magasan, elhalt fenyőkön található.

A fajnak a törzsalakon kívül két alfaja van.
az ara militaris mexicana a törzsalaknál valamivel nagyobb, színei egy kicsit sötétebbek,

Különlegesség: Ara militaris mexicana a Veszprémi Állatkertben!!

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
az ara militaris boliviana torka vörösesbarna, fülfedői inkább vörösesek, élőhelye Bolívia, Észak-Argentína.
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:58
Vissza a főlapra
websas.hu