Jácintkék ara

Teljes oldal frame nélkül



Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Kékarák
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Anodorhynchus)


Egyéb magyar nevek: Nagy jácintara, Jácintkék ara

Angol neve: Hyacinth macaw

Latin neve: Anodorhynchus hyacinthinus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Hyazinthara

Származási hely: Dél - amerika, Brazília, Bolívia, Paraguay

Átlagos életkor: 40 - 50 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 100 cm. A legnagyobb élő papagájfaj.

Testsúly: 1100 - 1600 g

Ivarérettség: 5 - 7 éves korban

Nemek megkülönböztetése: Csak állatorvosi vizsgálattal lehetséges.

Fészkeltetés: Fészekdoboz, mérete: 60 x 70 x 100 cm, 22- 25 cm-es röpnyílással. A tojó egyedül költ. A fészek átvizsgálásakor a fiatal madarak hanyatt fekszenek és úgy próbálnak védekezni. Gyakori, hogy a két szülő is belülről próbálja védeni a fiókákat. A fészkelési időszak általában májusban szokott kezdődni.

Tojások száma: 1 - 2

Kotlási idő: 25 -29 nap

Kirepülési idő: 90 napos korban. A fiatal madarak gyakran még a szülőkkel maradnak egy ideig.

Etetés: A többi aráéhoz hasonló

Tartás, elhelyezés: Legalább 12 köbméter légterű madárszoba, vagy volier, illetve lakásban egy kb 120 x 120 x 180 cm-es volier, a tetején ülőfával, vagy csak egy ülőfa a megfelelő felszereléssel. Igen kedves, értelmes madarak, az emberhez szokott példányok gondozójukkal nagyon kedvesen viselkednek, sokat játszanak vele. Beszédutánzó képessége elhanyagolható. Igen zajos madár, viszonylag gyorsan szelídül. Nagyon sokat rágcsál, néha szeret rombolni. Nyáron szeret sokat fürödni, vagy zuhanyozni, külső röpdékben a földön mászkálni. A költési időszakon kívül más kisebb termetű papagájokkal is együtt tartható.

Ára: 2 millió Ft körül

Egyéb tudnivalók: Ez a faj szigorúan védett (CITES I besorolású), ennek ellenére még most is elégé sok példányt fognak be. (Méghozzá nagyon embertelen módon: Egy példányt valahogy elfognak, majd egy zsákba helyezve ütlegelni kezdik. A madár segélykiáltásaira odagyűlt társait így már könnyű elkapni). A másik módszer valamivel emberségesebb: a faj vad élőhelyén lakó indiánok rendszeresen kiszedik a fészekből a fiókákat, majd felnevelik őket és eladják a madárkereskedőnek, darabját pár dollárért. Ezeket az állatokat aztán zsúfolt ládákban szállítják tovább.
A populáció jelenleg 3-4000 példányra tehető, de sajnos a túlélése kétséges. Ha mindenáron ilyen madarat szeretnénk, csak tenyésztett, zárt gyűrűs madarat vásároljunk. Magyarországon eddig még senki nem tenyésztette, a Budapesti Állatkertben azonban él három példány.
Eredeti élőhelyén erdőkben, illetve mocsaras vidékeken, pálmaligetekben fordul elő, lehetőleg vízközelben. Párban, vagy kisebb csapatokban tartózkodnak. Röpte gyors, egyenes, szárnycsapásai nem túl nagyok. Az összetartozó párok repülés közben sem távolodnak el egymástól. Rendkívül óvatos madár, ritkán látható, mivel ha teheti elbújik az erdő sűrűjében, vagy a fészekodújában. Fészkét nagy fák üregében, vagy sziklahasadékokban rakja, költési időszaka július és december közé szokott esni. Szaporodása igen lassú, mivel igen sok tojás, illetve fiatalon kikelt fióka esik áldozatául a ragadozóknak, betegségeknek, illetve elég sok fiókát gyűjtenek be madárkereskedők is.



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.01.21 19:57
Vissza a főlapra
websas.hu


2006.11.28: Csilla - Blue (hyacinth macaw) [2 305 kb]
2006.11.28: Csilla - Blue (Nagy jácintara, Jácintkék ara) [2 061 kb]