A papagájok tollának és bőrének téli ápolása


A téli időben a madaraink bőre kellemetlenül száraz lesz, ami vakarózásra vagy netán tépkedésre ösztönzi őket! Itt van pár ötlet, hogyan ápoljuk madaraink bőrét a kiszáradás ellen, hogy komfortosabb érzetük legyen, míg tart a tél:
A téli hónapok a legszárazabb hónapok az évben. Nemcsak a természetes páratartalom alacsony ezekben a hónapokban, hanem a fűtési rendszerek használata tovább száríja a levegőt. Az eredmény: száraz és viszkető bőr, embernek és papagájnak egyaránt.
Általában, ha nekünk, embereknek száraz lesz a bőrünk, fogunk egy testápolót és bekenjük vele, ha a papagájaink bőre száraz, akkor vagy elkezdenek vakarózni a lábukkal vagy zajosan próbálják a tudtunkra adni, hogy kényelmetlenül érzik magukat valamiért. Egyesek vadul tollászkodnak és tollászkodnak ás tollászkodnak egész álló nap! Mások szedik a tollaikat, hogy enyhítsék a viszketést.
Fürdessük gyakrabban madarunkat! Valahogyan a papagáj tartók körében az a tévhit él, hogy nem biztonságos a madaraik fürdetése a téli időben. Ez nem igaz! A fenti okok miatt még fontosabb, hogy hetente néhány alkalommal fürdessük őket egész télen át. Ez szükséges a tél folyamán, ha nem tesszük, madaraink bőre és tolla sínyli meg.
Ha a madár helye hideg és huzatos, akkor a nap legmelegebb szakában fürdessünk, úgy, hogy mire aludni tér teljesen meg tudjon a tolla száradni. Attól, hogy a madarunk tolla nedves nem lesz beteg. Bár a hideg és a nedvesség hajlamosabbá tesz a betegségekre, de nem ettől lesz a madarunk beteg, hanem ha az immunrendszere amúgy is gyenge, akkor lehet baj belőle. (Egészséges immunrendszerű madár rendszeresen fürdik télen is ha lehetősége van rá. A cikk fordítójának megjegyzése.)
Használjunk abban a helyiségben, ahol a madár tartózkodik párásítót! Kereskedelmi forgalomban többfélét lehet kapni, mely a madár által lakott szobában a páratartalmat növeli!
Ne felejtsük el, hogy madaraink főképpen magas páratartalmú helyekről származnak.
Használjunk fürdő sprayt! A cikk szerzője itt aloe tartalmú adalék nélküli fürdősprayre gondol, melyet nálunk nem lehet beszerezni. Helyette azonban jó szívvel ajánlom ezt az aloe sprayt:


Részletek
A First Aid-Aloe Vera Spray 100%-ban stabilizált aloe vera gélt tartalmaz. A First Aid-Aloe Vera Spray alkalmas a bőr kisebb irritációinak kezelésére. Ez a nyugtató hatású spray a köztudottan gyógyító hatású Aloe Vera gélen kívűl számos fontos gyógynövény-kivonatot is tartalmaz. Azonnali segítség otthon, vagy utazásnál.


(Én ebből teszek a virágpermetezőbe, amivel fürdetem őket télen, felhigítom kézmeleg vízzel és így spriccelem őket. A fordító megjegyzése.)
Más, aloe tartalmú és adalék nélküli külsőleg használandó oldatot is tehetünk madarunk fürdővizébe, de az első alkalommal a kezünkre kell fújni egy keveset, hogy mi is érezzük a bőrünkön. Az oldatnak kellemesen, megnyugtatóan vizesnek kell lennie, mert madarunk is ezt fogja érezni. Ha úgy érezzük, hogy olajos, akkor nem használható a fürdetéshez, mivel a madarat zavarni fogja és mindent el fog követni, hogy eltávolítsa azt a bőréről-tolláról. Ez a madarak természetéhez tartozik, hogy az idegen, oda nem illő dolgokat minden eszközzel el akarja távolítani. Még a saját mirigye által termelt olajat is alig lehet kimutatni a tollán.
Nem kell agyon fürdetni, csak éppen annyira befújni a tollait, hogy kellemesebben érezze magát, ellenkező esetben ez is arra fogja ösztönözni, hogy egész nap a tollászkodjon.

Eredeti cikk: http://www.birdtricks.com/blog/cold-weather-skin-and-feather-care/?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaig
Fordította: Hunyadi Katalin
2011.12.23 10:57
Vissza a főlapra
websas.hu