A dinoszauruszok köztünk élnek?


A kérdés már jóideje parázs vitákat gerjeszt tudományos körökben - érthető, hiszen a tudósok is emberek - miszerint a ma élő madarak a dinoszauruszok egyenes leszármazottai-e, vagy sem.
Legalább annyi érv szól a tétel mellett, mint ellene. A végső bizonyíték, azaz a dinoszauruszok és a madarak közötti "hiányzó láncszem" lenne. (most ne menjünk bele abba, hogy az evolúciós elmélet bizonyításához általában ezek a láncszemek hiányoznak. Maradjunk annyiban, hogy az evolúció bír a legtöbb alátámasztással minden fajfejlődési teóriával szemben. Stephen W. Hawking - az egyik legnagyobb ma élő elméleti fizikus - mondta, hogy "... a tudományos elmélet egy modell. Csupán olyan szabályok gyűjteménye, melyek megfigyeléseinkhez rendelik a modell mennyiségeit. Az elmélet csupán a mi elménkben létezik, ezen túl semmilyen realitása nincs (bármit is jelentsen ez). A jó elmélet két feltételnek tesz eleget: viszonylag kevés önkényes elemet tartalmazó modell alapján pontosan leírja a megfigyelések jelentős részét és határozott előrejelzésekkel is szolgál." [Stephen W. Hawking: Az Idő rövid története] Az evolúciós elmélet a fentiek szerint tehát egy jó elmélet.).
Ami a madarak dinoszaurusz származása mellett szól, az az, hogy jól tudjuk, hogy a Földön régen éltek repülni képes dinoszauruszok, melyeknek tolla is volt. Mint tudjuk, a toll a madarak egyik legfontosabb jellemzője - gyakorlatilag, ha tudjuk, hogy egy állat testét toll borítja, az csak madár lehet.
Érvek és ellenérvek azonban mind a két tábor (az egyenes származási vonalat vallók és ellenzők) tarsolyában szép számmal vannak, úgyhogy a kérdés tudományos alaposságú bizonyítása, vagy megdöntése még várat magára. A téma azonban úgy érzem, hogy egyszerre érdekes és izgalmas. Másként néz az ember a madarára ha kiderül róla, hogy valójában egy dínó, nem? :-D

.... könnyen lehet, hogy a dinoszauruszok már a spájzban vannak! ....


Néhány a témába vágó cikk:
Vissza a főlapra
websas.hu