Fogalomtár: tenyészpár:


a fajta v. a faj jellemzõit mutató, jó küllemû ÿ1Atenyészérett hím és nõivarú egyed, amely szaporodásra képes, egészséges utódokat hoz létre és utódaiba a faj v. fajta jellemzõ tulajdonságát biztonsággal örökíti.
Tudnunk kell, hogy a szülõk általában egyenlõ arányban vesznek részt az örökítésben. Bizonyos tulajdonságokat viszont az egyik v. a másik erõteljesebben (nemhez kötött öröklés) visz tovább az utódaiba.
Nem azonos fajba tartozó hím és nõivarú egyed is alkothat tenyészpárt (fajkeresztezés), amikor is azt várjuk el, hogy mind a kettõ a saját fajának Jó TULAJDONSÁGAIT örökítse.
A madártenyésztésben számos faj tekintetében nagyon fontos, hogy a hím és a tojó a szaporodási ciklus vonatkozásában legyen szinkronban.
Pl. a sámarigó hímet külön elhelyezésébõl csak akkor szabad a tojóhoz engedni, ha a tojó egy-egy fûszállal a csõrében tanúságot tett, hogy felkészült a párosodásra, különben a tüzes hím megölheti a neki kiválasztott tojót.
Ugyanez a helyzet egyebek mellett a pennant papagájnál, pontosabban ilyenkor a túlságosan hajtós hím evezõit kell megkurtítani, hogy a párzásra még nem kész tojó el tudjon menekülni a hím elõl, egyébként az képes halálba hajszolni a párját.

Felhasznált irodalom: Lengyel Tibor: Madárbarát lexikon
2005.09.12 20:24
Vissza a főlapra