Tenyészpárok elhelyezése, tenyészkolóniák összeállítása


FORRÁS: Deák János

Tenyészpárok elhelyezésénél mindig figyelembe kell venni a madarak méretét. Akkor biztosítunk megfelelő helyet madarainknak, ha azok tudják használni szárnyaikat, van elég hely a repüléshez, ill. a röpdének van nyitott és zárt része. Pl. egy pár amazon méretű madárnak minimum 80X200 cm-es, 200cm-es magassággal rendelkező zárt, lehetőleg tégla épületet kell biztosítani, amihez csatlakozik egy ugyanilyen szélességű és magasságú röpde. Ez lehetőleg 3m hosszú legyen. Az igazán megfelelő az 5-10m-es volna, de erre természetesen kevés helyen van lehetőség.
Néhány közismertebb papagájfajta minimális helyigénye: Ha a madarainkat kolóniában tartjuk, természetesen az ajánlott méreteknek a többszörösére van szükség. Mivel az összes ausztrál papagájfajta szabadban is teleltethető, ezért mindenképp olyan röpdébe kell elhelyezni madarainkat amihez egy nagy szélvédett, fedett hely is csatlakozik. Pl. 5 pár nimfának minimum 200X200X200 cm-es belső és egy ugyanekkora külső röpdére van szüksége. Ha a madárházunk déli fekvésű, a szélvédett építmény röpde felöli oldala lehet nyitott, így madarainknak nagyobb hely áll rendelkezésre a repüléshez. Csak az edzett, jól repülő madarak vészelik ás szabadban a telet.
Milyen madarakat tarthatunk kolóniában? Rozellák, pennantok, király papagájok hímjei véres harcot vívnak
egymással.

Fészkelő odúk elhelyezése:
Az odúkat mindig a védett helyen a lehető legmagasabb részen kell elhelyezni. Ha a madarakat kolóniában tenyésztjük, akkor 5 pár madárnak legalább 8-10 odút ajánlatos elhelyezni. Ha a madarak elfoglalták az
odúkat, a fölöslegeset le lehet venni.
Javasolt odúméretek: Az odúk aljára fenyőforgácsot használok, nagypapagájoknál keverek hozzá tőzeget, fakorhadékot.
Ajánlatos a forgácshoz Piretrint keverni, mert a kotló madarakat hamarabb meglepik a különböző élősködők, pl.: tolltetű.


Felhasznált irodalom:
2005.11.13 18:55
Vissza a főlapra