Téma:betegek a madaraim
Készítette:Laikus
Dátum:2007.11.29, Csütörtök 21:29
Címszó:Válasz: Válasz: Válasz: betegek a madaraim



Tünde: én nem azt írtam, hogy nem szabadna adni csirkét, tojást, hanem azt, hogy a nyers baromfihús tartalmaz vírust, de legalább is nagy valószínűséggel, és kimondottan a nagyüzemi állatokra gondoltam (a háztájiban sokkal változatosabb).
1. a vakcinavírusok élő attenuált vírusok (itatásos vakcinázás) (ND, IBD, IB)
2. vadvírus fertőzések
A letelepített naposcsibék is sokszor fertőzöttek többféle vírussal, és az istállókörnyezetben is sokszor maradnak vissza korábbi turnusokból vírusok. A broilerek felnevelése (35-42 nap) alatt ezektől a vírusoktól nem szabadul meg. Van, hogy épp vérfertőzéses szakban kerül levágásra, de kenődhet a vírus zsigereléskor, daraboláskor is. Közfogyasztásra ettől még alkalmas, mert nem humán kórokozó. A friss és fagyasztott húsban fertőzőképes maradhat a vírus (az attenuált élő vakcinavírusok később akár kifoltozódhatnak egy másként attenuált vakcinavirus törzzsel). Elég bonyolult lenne minden elméleti lehetőséget végigvenni, de nagyjából ez a helyzet. Vannak vírusok, amik a tojóállományokban azok fertőződése esetén a tojásba is átjuthatnak. Tenyésztojásoknál ezekben az embrió vagy elpusztul, vagy fertőzötten kell ki a csibe. Étkezési tojásnál ennek ilyen szempontból nincs jelentősége.
Minden víust el lehet pusztítani hőkezeléssel, így a főzés, sütés elpusztítja őket (hőmérséklet, időtartam). A salmonellosis is szért jelent problémát, mert nyers tojást (tojás, tojáshéj) használnak ételek elkészítésénél (fagylalt, majonéz), vagy a nyers baromfi előkészítésekor kenődik más, később már nem hőkezelt élelmiszer, eszköz, edény stb. (de sok más módon is, és nem csak a baromfi, de leginkább az, de fertőzött ember, más állat is lehet fertőzési forrás).
Vagyis nem azt mondtam, hogy nem szabad, hanem körültekintően kell kezelni!
De miért nem próbáljátok a tengeri halakat, nagyon egészségesek...
Előzmény: Document Link Icon
A teljes téma áttekintése.