A beteg madár felismerése

Forrás:A betegségek gyógyításánál a legfontosabb a beteg madár felismerése, illetve a betegségek megelőzése.
Megelőzés terén a legfontosabb teendő a tisztaság megőrzése. Itt még inkább igaz a régi mondás, miszerint "Tisztaság: fél egészség". A madarak székletét legalább másnaponta távolítsuk el, kalitkájukat havonta egyszer mossuk át fertőtlenítőszerrel (pl. Flóraszept). A betegségek ellen legellenállóbbak a kerti volierben tartott madarak, a legsérülékenyebbek ezen a téren a kalitban tartottak. A madarainkat ne tartsuk más állatok, pl. baromfiól közelében.
A megelőzés másik fontos eleme a lehető legjobb minőségű eleség etetése. Gondoljunk csak arra, hogy madaraink az eredeti élőhelyükön kizárólag a legfrissebb élelemmel táplálkoznak, közvetlenül a fáról szedik a gyümölcsöt, magvakat, stb. A silány minőségű eleség táptalaja a betegségeknek, hiszen egyrészt kórokozókat hordozhatnak, másrészt legyengíthetik a madarat az emésztőrendszer fertőzései, illetve a nem megfelelő mennyiségben bevitt tápanyag.
Az ivóvíz szintén fontos, legyen mindig tiszta, ne csaphidegen adjuk a madárnak, hanem szobahőmérsékleten.
A megfelelő mennyiségű fényről szintén gondoskodni kell, télen a kevés napfényt mesterséges világítással pótoljuk. A madarunknál legalább 12 órán keresztül legyen világosság.
A beteg madár felismerése nagyon fontos, mert a legtöbb betegséget csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha idejében kezdjük meg a kúrát. A beteg madár általában nyugodtabbnak látszik, mint az egészséges, de az is lehetséges, hogy nagyon nyugtalan. A hirtelen szelídülés mindig gyanús. A beteg papagáj kevesebbet mozog, egykedvű, szemét gyakran csukva tartja, álmos benyomást kelt. Az egészséges madár tollazatát enyhén borzolva egy lábon alszik. A beteg madár ezzel szemben két lábon alszik, tollazatát erősen borzolja, hogy testét melegebben tudja tartani. Szeme fénytelen, vagy váladékos lehet, orrnyílásai nyirkosak szennyezettek lehetnek, légzése ilyenkor nehéz, erőltetett, kapkodó. A madár széklete is sok mindent elárulhat. A magevő madarak széklete szilárdabb egységet képez. Az újonnan vásárolt madarak esetében a széklet hígabb is lehet, ezt okozhatja az utazással, költözéssel járó stressz is.
2008.11.06 08:47
Vissza a főlapra
websas.hu