Nem javaslom, magozd ki. Nálam a kínák is erre szoktak volna rá, most már inkább kimagozom nekik : A keserű magokban levő cián vegyület neve amigdalin (görögül amügdalosz - mandula). A bonyolult vegyület enzimekkel történő lebontása során ismét a nagyon mérgező cián-hidrogén szabadul fel. Jó néhány mag tartalmaz amigdalint, mindenekelőtt a névadó mandula, de az alma, körte, őszibarack, sárgabarack, szilva, meggy, cseresznye, és a citrusfélék keserű íze is az amigdalin számlájára írható. A ciánvegyületek a magokból nem szivárognak át a gyümölcsbe, sőt a tapasztalat szerint a gyümölcs húsa lebontja őket, ha egy mag valamiért felhasad. Néhány gyümölcsmag elfogyasztása nem jelent problémát, a nagyobb mennyiségtől azonban óvakodni kell. Felnőtteknél mintegy 60, gyerekeknél 10-15 szem keserű mandula elfogyasztása már okozhat ciánmérgezést.
|