A koffein, a teofillin és a teobromin mind xantinszármazék. Rokon vegyületek, a koffein a kávéban, a tofillin a teában, a teobromin a kakaóban van, hatásuk a foszfodiészteráz enzim bénítása, amely ahhoz vezet, hogy a sejtekben megemlkedik a CAMP szintje. Ez az anyag, a cAMP a sejtek válaszában játszik szerpet kül. ingerkere, gyakorlatilag a válasz ideje, intenzitása nyúlik, ha a mennyisége nő. Különösen az idegsejtek (éberségi állapot), szívizomsejtek (szaporább pulzus), vese sejtejinek (több vizelet) aktivitása növekszik. A fenti három tünetcsoportot mindenki észrevszi magán, aki kávét iszik. Az említett 3 vegyület (koffein, teofillin, teobromin) hasonló hatással bír, csak a koffein (kávé) inkább az idegsejtekre, a teofillin (tea) a szívre, a teobromin inkább a vesére hat. Ezért nem kezd verni a szívünk gyorsabban, ha csokit eszünk, v. kakaót iszunk, viszont hamarabb megyünk pisilni.
Különben a fent említett vegyületek váza közös (ez a váz minden élőlényben nagy mennyiségben termelődik, majd húgysavként ürül)), csak a metilcsoportok számában tének el egymástól. Feltehetőleg a madarakra sem mérgezőek kis mennyiségben, csak a kisebb súlyuk, esetleg kissé másabb enzimjeik révén érzékenyebbek rájuk.
Donát
|